Jubileumexpo 1000 donderdagen

De cursus ‘Elementair tekenen en schilderen’ bij RICK is 1000 donderdagen oud. De cursisten exposeren, onder leiding van docent Theo Vleeshouwers, hun werk in de St. Theuniskapel in Weert. De expo is op 19, 20, 26 en 27 oktober gratis te bezoeken.

Veertig jaar geleden begon Theo Vleeshouwers op donderdagmiddag Gard van Wegberg te ondersteunen bij zijn schildercursus. Van de 23 cursisten gingen de beginners naar Theo. Dit groeide uit tot een aparte cursus ‘Elementair tekenen en schilderen’ op de donderdagavond. De cursisten zijn trouw; de meesten tekenen en schilderen er nu al langer dan 20 of 30 jaar.

Kenmerkend is het thematisch werken. “Naast heel gestructureerde lessen met één doel per les ontstonden er specifieke opdrachten. Er werd alleen een kader of thema geboden. De cursist moest zelf naar een vertaling zoeken. Voor de eerste cursisten was dit een schok; ze moesten de opdracht eerst laten bezinken. Later kregen cursisten het kader vooraf aan een les. Zo konden zij zich thuis al inleven en voorbereidingen treffen. Deze aanpak werd populair. Het is nu het handelsmerk van de cursus”, licht Theo Vleeshouwers toe.

Voor docent Theo blijft de cursus na 40 jaar nog steeds een uitdaging. “Ik blijf zoeken naar opdrachten om de creativiteit te prikkelen. Daarnaast geven nieuwe mensen ook weer een frisse dynamiek aan de groep. Maar na zoveel jaren kunnen de cursisten elkaar en de cursus niet meer missen. Deze hebben een aangename plek gevonden in hun leven. Dit geldt voor mij ook. Het docentschap is echt een cadeautje door de cursisten die ik heb mogen begeleiden.”