Koffiebekers en duurzaamheid. Daar is niet altijd overeenstemming over. Is porselein beter? Of kies je voor een wegwerp variant? En welke wegwerp variant dan?

Onderzoek van TNO wees jaren geleden al uit dat wegwerp beter is dan een afwasbare variant. Dat klinkt misschien onlogisch, maar Stack-it laat zien dat het écht duurzaam kan. Het circulaire koffieconcept Stack-it is daarom genomineerd als Green Quest: de zoektocht van BNR Nieuwsradio naar duurzame praktische oplossingen.

Stack-it is een koffieconcept en dus meer dan een beker alleen. Maar uiteraard wordt de beker ook gemaakt van duurzame, hernieuwbare grondstoffen. “De beker is gemaakt van bagasse. Bagasse is het restproduct van de suikerriet winning. Als de suiker geoogst is, blijft een groot gedeelte van de plant over als ‘afval’. Dit afval heeft echter dezelfde vezels als hout en is daardoor bij uitstek geschikt voor het maken van papier en karton. De beker wordt gecoat met PLA, een composteerbare laag gemaakt van maïszetmeel. Dit is nodig, want karton en vloeistoffen gaan niet goed samen. Door gebruik te maken van een biologische coating is de beker volledig composteerbaar,” aldus Gé Moonen, directeur Moonen Packaging.

Plasticvrij circulair concept

Er worden nog altijd (plastic) PE bekers verkocht, maar het is niet nodig om van virgin plastic koffiebekers te maken. Alternatieven zijn er volop. Stack-it bevat geen plastic en is daardoor volledig composteerbaar. Maar het Stack-it concept gaat verder dan alleen een duurzame beker.

“In het concept pakken we ook het gedrag aan van de koffiedrinkers én we regelen de afdankfase van het product. We stimuleren koffiedrinkers om de beker meerdere keren te gebruiken. In principe kun je met een beker de gehele dag vooruit. Daarnaast halen we de gebruikte bekers op en brengen we die naar een vergister. Hier worden de bekers vergist en gecomposteerd, met als resultaat biogas en compost. Zo is de cirkel rond. Gemaakt van planten en op het einde weer grondstof voor nieuwe planten.”

Vergisten vs recyclen?

“Een vraag die vaak gesteld wordt door onze klanten is waarom we de bekers niet recyclen tot nieuwe bekers. Een goede en terechte vraag, maar daar is een helder antwoord op. Een tweeledig antwoord. Het is ten eerste wettelijk niet toegestaan (EC 1935 norm) en ten tweede is het niet duurzaam. Onze duurzame koffiebeker bestaat uit twee grondstoffen, bagasse en pla. Bij het recyclen verlies je zo’n 50% van de totale grondstof, omdat je deze bagasse en PLA moet scheiden. Daarnaast is ook het recyclingproces niet duurzaam, omdat het veel water en energie kost. Het is daarom veel duurzamer om het te verwerken tot biogas en compost.”

Green Quest van BNR

BNR Nieuwsradio gaat in het programma van Harm Edens – Green Quest – op zoek naar praktische duurzame oplossingen. Stack-it is dit jaar ook genomineerd. “Waarom zijn wij genomineerd? Omdat het concept duurzaam en eenvoudig is. In principe kan iedereen overstappen op een duurzame koffiebeker. Indien je meer dan 100 medewerkers in dienst hebt, dan is het totale koffieconcept interessant. Waarom vanaf 100 medewerkers? Als je de milieuwinst van het vergisten, verspild aan transport… dan wordt de wereld daar ook niet beter van.”