Maand van de Geschiedenis in Weert

(Foto’s) Oktober is de Maand van de Geschiedenis: het grootste historische evenement van Nederland. Ook in de gemeente Weert zijn een heleboel activiteiten, variërend van een expositie of een lezing tot workshops en tochten langs belangrijke historische plekken. Alle activiteiten vertellen verhalen over het verleden van Weert.

De Maand van de Geschiedenis werd vrijdag geopend met allerlei presentaties. Zo werden de kandidaten voor de Erfgoedprijs bekendgemaakt en werden de nieuwe archeologische vindplaatsen van de ArcheoRoute gepresenteerd. Tijdens de opening werd ook de expositie ‘Bezet en Bevrijd’ geopend door de wethouder van Cultureel Erfgoed, Geert Gabriëls.

Expositie ‘Bezet en Bevrijd’

De expositie ‘Bezet en Bevrijd’ geeft een beeld van de bezetting van Weert tijdens de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen voor het dagelijks leven. Dat gaat van de verplichting om huizen ’s nachts te verduisteren tot het voedsel op rantsoen, dat alleen te verkrijgen was tegen inlevering van bonnen. Ook is er uitgebreid aandacht voor het verzet, de bevrijding van de stad op 22 september 1944 en de terugkeer naar het normale leven. De expositie is te bezoeken tot april volgend jaar in het Bibliocenter.

Lezing ‘Kinderen van zwarte bevrijders’

Woensdag 9 oktober 19.30 uur in het Bibliocenter

Lezing over zwarte Amerikaanse soldaten tijdens de bevrijding van Europa én de kinderen van deze bevrijders. Al vroeg in 1945 werden in Limburg de eerste ‘bevrijdingskinderen’ geboren. Sommigen van hen duidelijk herkenbaar als kinderen van zwarte Amerikaanse soldaten. Ze zijn de eerste groep met een afwijkende huidskleur die opgroeit in het witte, katholieke Limburg. Hoewel de Amerikaanse soldaten als bevrijders omarmd werden, verliep de acceptatie van deze kinderen minder vlekkeloos. Schrijfster Mieke Kirkels vertelt in de lezing over deze te lang verzwegen geschiedenis.

Nationale Archeologiedagen

Zaterdag 12 en zondag 13 oktober van 10.00 tot 17.00 uur in de Muntpassage

De Nationale Archeologiedagen staan in het teken van het thema ‘Graven in Weerts geschiedenis’. In de Muntpassage staat een informatiepunt over de Nationale Archeologiedagen. De activiteiten in dit weekend zijn ook in de buurt van dat informatiepunt. Op zaterdag geeft de lokale archeologievereniging Peel Maas & Kempen archeologische workshops voor jeugd. Denk aan scherven puzzelen en archeologische objecten restaureren. Ook kunnen mensen een fietsroute langs archeologische vindplaatsen volgen.

Archeologie in het lesprogramma op scholen

Voorafgaand aan het weekend staat het lesprogramma van Weerter basisscholen al in het teken van archeologie en geschiedenis. De ArcheoRoute in Weert vormt daarin de rode draad. Leerlingen maken zo op een speelse en eigentijdse manier kennis met de geschiedenis van Weert.

Archeologische punten in de provinciale ArcheoRoute

De geschiedenis van Weert wordt ‘tot leven’ gewekt met de ArcheoRoute. Dit is een parelketting van archeologische speerpunten door heel Limburg. Deze vindplaatsen worden gemarkeerd met een roestige speer. Met behulp van je smartphone wordt ter plekke het archeologische verhaal verteld. Zaterdag en zondag geeft heemkundevereniging De Aldenborgh een toelichting op de speerpunten en het gebruik van de app, bij de informatiestand in de Muntpassage.

In het stadspark aan de Biest werd vorig jaar het eerste speerpunt in Weert onthuld, rondom de stadswording en de Van Hornedynastie. In Weert worden nu maar liefst vijf nieuwe archeologische vindplaatsen aan de route toegevoegd.

Vestingstad Weert –over het ontstaan van Weert als vestingstad in de Middeleeuwen. Locatie: hoek Maasstraat / Emmasingel.
Keltische schans – over de dubbele schans die hier in de vroeg Romeinse tijd lag. Locatie: Smalbeekpad bij de Oude Laarderweg.
Eiland van Weert – over de bewoning ten noorden van dit gebied, vóórdat Weert een stad was. Locatie: hoek St. Sebastiaanskapelstraat / Molenweg.
Urnenveld Boshoverheide – over het Urnenveld uit de Late Bronstijd, en de vijf wegen die hier samenkomen. Locatie: Trancheeweg.
Stadswaterput – over deze Middeleeuwse waterput, die in de tijd van Philips de Montmorency, de graaf van Horne, is aangelegd. Locatie: hoek Hegstraat / Markt.

Opening nieuwe archeopunten

Zaterdag 12 oktober 15.00 uur, start bij Muntpassage

Gedeputeerde Ruud Burlet (Archeologie) van de provincie Limburg en wethouder Geert Gabriëls (Cultureel Erfgoed) openen de nieuwe speerpunten van de ArcheoRoute. Dat doen ze bij het nieuwe speerpunt over de Keltische Schans; op de hoek Oude Laarderweg / Smalbeekpad. Om 15.00 uur vertrekken ze vanuit het informatiepunt in de Muntpassage naar de Keltische Schans. Bij goed weer doen ze dat fietsend.

Fietstocht ArcheoRoute

Het Erfgoedcluster heeft samen met Limburg Marketing een fietstocht van 12 kilometer langs de speren samengesteld. Die fietsroute kan worden opgehaald bij het informatiepunt in de Muntpassage. U kunt die route zelfstandig fietsen. De route is binnenkort ook te downloaden, via www.erfgoedhuisweert.nl en www.weert.nl/archeologiedagen.

Archeologische wandelroute

Zondag 13 oktober 14.00 uur, start bij de St. Martinuskerk

De stadsgidsen organiseren tijdens het weekend van de Nationale Archeologiedagen een wandeling langs belangrijke archeologische plekken in Weert. Die wandeling start om 14.00 uur bij de St. Martinuskerk en duurt ongeveer anderhalf uur. Deelnemen aan de wandeling kost €3.

Boekpresentatie ‘De vergeten prinsessen van Thorn’

Zondag 20 oktober 14.00 uur in het Munttheater

In dit boek gaat historicus Joost Welten in op het dagelijks leven van de adellijke dames in de achttiende eeuw. In het boek leest u over reizen door Europa, jachtpartijen en feesten; maar ook over de ‘zoektocht’ naar geld om hun schulden te betalen. Er is bijpassende muziek en dans en na afloop is het boek te koop.

Uitreiking Erfgoedprijs

Vrijdag 1 november 16.00 uur in het Bibliocenter

Als afsluiter van de Maand van de Geschiedenis wordt vrijdag 1 november de Erfgoedprijs uitgereikt. Het thema van de Erfgoedprijs is dit jaar ‘Bevrijding’. De inspiratie voor dit thema komt van het herdenken van 75 jaar vrijheid, in Weert en in Nederland. De prijs wordt uitgereikt in het brede veld van cultureel erfgoed.

De nominaties voor de Erfgoedprijs worden bekend gemaakt tijdens de opening van de Maand van de Geschiedenis, op 4 oktober. Dit kunnen allerlei vormen van cultureel erfgoed zijn, zoals archief- en museumstukken, archeologische vondsten, immaterieel erfgoed, cultuurlandschappen en monumenten. Het publiek wordt gevraagd om hun stem uit te brengen. Van vrijdag 4 tot en met zondag 20 oktober kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete inzending. Dat kan via www.weert.nl/erfgoedprijs

De inzending die de meeste stemmen krijgt, wint de Erfgoedprijs. Deze winnaar wordt een jaar lang in de schijnwerpers gezet, onder andere op de Facebookpagina ‘Erfgoed in Weert’. De stemmer met de beste motivatie voor zijn/haar stem, wint een waardebon voor het theater.

Meer informatie

Voor uitgebreide en de meest actuele informatie kunt u terecht op www.weert.nl/maandvandegeschiedenis of op de website van het Erfgoedcluster: www.erfgoedhuisweert.nl.