(Foto’s) Gedeputeerde Ruud Burlet van de provincie Limburg en wethouder Geert Gabriëls openden zaterdagmiddag de Archeologiedagen in Weert én de nieuwe speerpunten van de ArcheoRoute.

Allereerst werden bij het informatiepunt in de Muntpassage de Archeologiedagen officieel geopend. Daarna fietste het gezelschap naar het nieuwe speerpunt over de Keltische Schans; op de hoek Oude Laarderweg / Smalbeekpad. In Weert werden maar liefst vijf nieuwe archeologische vindplaatsen toegevoegd aan de provinciale ArcheoRoute. Het speerpunt bij de Keltische Schans is er daar één van.

Archeologische punten in de provinciale ArcheoRoute

De geschiedenis van Weert wordt ‘tot leven’ gewekt met de ArcheoRoute. Dit is een parelketting van archeologische speerpunten door heel Limburg. Deze vindplaatsen worden gemarkeerd met een roestige speer. Met behulp van je smartphone wordt ter plekke het archeologische verhaal verteld. Ook morgen geeft heemkundevereniging De Aldenborgh een toelichting op de speerpunten en het gebruik van de app, bij de informatiestand in de Muntpassage.

In het stadspark aan de Biest werd vorig jaar het eerste speerpunt in Weert onthuld, rondom de stadswording en de Van Hornedynastie. In Weert worden nu maar liefst vijf nieuwe archeologische vindplaatsen aan de route toegevoegd.

Vestingstad Weert –over het ontstaan van Weert als vestingstad in de Middeleeuwen. Locatie: hoek Maasstraat / Emmasingel.
Keltische schans – over de dubbele schans die hier in de vroeg Romeinse tijd lag. Locatie: Smalbeekpad bij de Oude Laarderweg.
Eiland van Weert – over de bewoning ten noorden van dit gebied, vóórdat Weert een stad was. Locatie: hoek St. Sebastiaanskapelstraat / Molenweg.
Urnenveld Boshoverheide – over het Urnenveld uit de Late Bronstijd, en de vijf wegen die hier samenkomen. Locatie: Trancheeweg.
Stadswaterput – over deze Middeleeuwse waterput, die in de tijd van Philips de Montmorency, de graaf van Horne, is aangelegd. Locatie: hoek Hegstraat / Markt.

Benieuwd? Download de gratis app ‘Archeo Route Limburg’ via de App Store of Google Play Store.