Scouts doen mee aan Expeditie Joti

Op vrijdagavond 18 oktober organiseert Scouting Limburg haar grote spelactiviteit ‘Expeditie Joti’. Meer dan 1000 scouts gaan online en offline aan de slag met uitdagende puzzels, doe- en denkactiviteiten in het thema ‘Circus’. Vanuit hun thuisbasis sturen teams elk een eigen autoteam aan. Dit autoteam gaat in heel Limburg op pad om codes te achterhalen. Goed opgeloste puzzels en bezochte locaties leveren punten op en het team met de meeste punten wint de Expeditie.

Nieuw dit jaar is de centrale locatie in Susteren waar alle teams een speciale opdracht te wachten staat. “De ervaring voor de deelnemers staat centraal”, vertelt Patrick Heunen van Scouting Limburg. “Ze worden ondergedompeld in de wereld van ons circus ‘Cirque de la lune’ vol met rare figuren en onverwachte momenten.” “Voeg daar een enorme tijdsdruk, puzzelstress en een vleugje georganiseerde chaos aan toe en je hebt de essentie van Expeditie Joti in een notendop samengevat”, aldus Evelien van Limbeek, vrijwilliger die al verschillende jaren bij deze activiteit betrokken is. Expeditie Joti wordt net als de andere activiteiten van Scouting Limburg voor en door vrijwilligers georganiseerd.

De focus van Scouting Limburg ligt op de ontwikkeling van Scoutingvrijwilligers in Limburg. Wekelijks zijn 3000 opgeleide vrijwilligers actief in Limburg om 7000 jeugdleden een zinvolle vrijetijdsbesteding aan te bieden. Scouting Limburg biedt, door in te zetten op ontwikkeling, spel en verbinding, vrijwilligers nieuwe inspiratie en technieken aan om direct te verwerken in hun Scoutingspel. Hiermee leveren vrijwilligers direct een bijdrage aan de sociale, lichamelijke, intellectuele en persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen en jongeren. Op deze wijze zorgt Scouting ervoor dat een groot aantal jeugdigen en jongeren onder afnemende begeleiding, zelfstandiger worden en volwaardig kunnen participeren in de maatschappij.

Deelnemers van Expeditie Joti komen dit jaar uit alle hoeken van de provincie: Simpelveld, Weert, Hoensbroek, Geulle, Beek, Venray, Limbricht, Landgraaf, Maria Hoop, Maastricht, Venlo, Heerlen, Belfeld, Susteren, Berg en Terblijt, Stein, Horst, Brunssum, Urmond, Nuth, Koningsbosch, Sittard, Schinnen, Tegelen, Geleen, Mechelen, Kerkrade, Echt, Ulestraten, Voerendaal, Nederweert, Roermond en Leunen. “Er is een goede mix van nieuwkomers en groepen die al verschillende jaren meedoen”, volgens Patrick Heunen.

Expeditie Joti is voor veel groepen de start van het JOTA-JOTI weekend. Deze afkortingen staan voor Jamboree on the Air en Jamboree on the Internet en zijn wereldwijde Scoutingactiviteiten waarbij scouts elkaar ontmoeten via de amateurradio en het internet. Het gebruik van verschillende communicatiemiddelen staat hierbij centraal. Expeditie Joti sluit hier perfect op aan door haar mix van oude en nieuwe communicatietechnieken: morse, geheimschriften en tekst worden bijvoorbeeld afgewisseld met foto- en videobeelden die via social media, internet en informatiepanelen gedeeld worden.