De clown ontmoet mens met dementie

In het kader van ‘Weert Respecteert’ staat op dinsdag 12 november de mens met dementie centraal in het Munttheater. Deze dag is er een bijzonder programma te zien van mimeclown Arno Huibers: ‘Dementie met een glimlach’. Dementeren is een buitengewoon angstig proces. Is vreugdevol contact mogelijk bij mensen met diepe dementie? Die vraag stelt en beantwoordt Arno Huibers in dit programma.

De clown ontmoet de mens met dementie zonder verwachting en zonder plan. Maar met fantasie. Die momenten met humor zijn kleine wonderen van ontmoetingen. Arno Huibers staat sinds 1980 in theaters met hoog-sensitieve clownsacts, waarin hij zoekt naar de essentie van ‘de clown’. Begin jaren negentig stond hij mede aan de basis van Cliniclowns in Nederland. En speciaal voor mensen met dementie is miMakkus opgericht.

Over zijn werk en ervaringen als mimeclown bij mensen met diepe dementie schreef hij het bijzondere boek ‘Dementie met een glimlach’ en maakte hij een documentaire, die de basis vormen van dit programma dat bestaat uit een combinatie van een filmdocumentaire, een presentatie van zijn werkwijze en acts met clownerie en muziek. Een dag voor iedereen die zich professioneel of persoonlijk betrokken voelt bij dementie.

Het programma ‘Dementie met een glimlach’ is twee keer te zien: om 14:30 en 20:15 uur. Naast infostands van Punt Welzijn, Alzheimer Nederland, Alzheimer Café Weert en ZorgMies Midden-Limburg zullen er twee clowns van miMakkus aanwezig zijn om het publiek te laten zien en ervaren hoe contact met de mensen met dementie mogelijk is. Stichting miMakkus zal tevens een introductietraining verzorgen waarin deelnemers handvatten en praktische tips aangereikt krijgen voor het contact maken met mensen met dementie.

Kaarten voor dit programma en de introductietraining zijn te koop via de site van het Munttheater: www.munttheater.nl. Het hele programma van Weert Respecteert vind je op www.weert.nl/respecteert.

X