Kaashandelaar voor tonnen opgelicht

112 Algemeen Nederweert Regio Reageer 3 min. leestijd

De internationale leverancier van zuivelproducten Geris in Nederweert blijkt in 2017 voor ruim 220.000 euro te zijn opgelicht. De leverancier is drie vrachtwagenladingen aan kaas kwijt geraakt, zo bleek tijdens een rechtszaak afgelopen week.

Dinsdag werd bekend dat de kaashandelaar uit Nederweert een beroep wilde doen op de transportverzekering van hun verzekeringsmaatschappij Chubb. Echter wilde Chubb de schadeclaim niet vergoeden. De chauffeur die de kaas kwam halen, had de opdracht gekregen van een zogenoemde ‘fake koper’. Volgens de rechtbank draagt deze fake koper dan ook de verantwoordelijkheid over het transport en niet het bedrijf dat waar de lading gelost moet worden. Het transportrisico eindigt op het moment dat de kaas bij de fake koper arriveert. Geris uit Nederweert kon niet aantonen dat niet gebeurd zou zijn.

Order

Geris heeft op enig moment per e-mail een bestelling ontvangen voor de levering van een partij kaas. Deze bestelling is vastgelegd in een ‘bon de commande’ d.d. 12 juli 2017 die voorzien is van naam, adresgegevens en stempel van een bedrijf. De kaasleverancier uit Nederweert heeft op respectievelijk 25 juli, 31 juli en 4 augustus 2017 drie ladingen kaas verstrekt aan een chauffeur na vertoon van een e-mailbericht door de chauffeur, welke e-mail identiek was aan de e-mail die Geris had gekregen van degene die de kaasbestelling had geplaatst. De e-mail bevatte ook de kentekengegevens van zowel de oplegger als de trekker van de chauffeur. Het bedrijf dat op de bon stond, heeft de kaas echter nooit ontvangen.

Uit nader onderzoek is gebleken dat de ‘fake koper’ het losadres van de drie ladingen heeft gewijzigd. De kaas is op een ander onbekend adres afgeleverd. De kazen zijn ‘enkel’ niet betaald door de fake koper. Dit betreft een bedrijfsrisico dat buiten de dekking van de transportverzekering valt, zo stelt de rechtbank. Het gevolg is dat Chubb de schadeclaim niet hoeft te vergoeden. Geris blijft dus zitten met een strop van ruim 223.000 euro excl btw. Daarnaast moet de kaasleverancier ook nog eens de proceskosten van Chubb á € 8.750,- vergoeden.

Lees de volledige uitspraak via

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBROT:2019:8771

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie