Ontmanteling ontploft ‘drugslab’

Update 14.40u – (Foto’s/video) Het LFO (Landelijke Faciliteit Ontmantelen) en de SEON (Service En Ondersteuning Nederland) zijn vrijdag begonnen met het ontmantelen van het ontplofte drugslab aan de Heihuisweg in Weert.

Donderdag kwam er rond 11.00 uur een melding bij de brandweer binnen van een brand in een schuur. Ter plekke bleek dat er in de schuur mogelijk synthetische drugs geproduceerd werden. Er was een explosie geweest en er bevonden zich enkele kleine brandhaarden in de schuur.

Door de ontploffing was een deel van het dak ingestort. Het instabiele dakdeel moest eerst worden verwijderd en het productieproces moest worden stilgelegd alvorens men kon beginnen met de ontmanteling. Deze ontmanteling is vandaag van start gegaan. In de schuur staan enkele grote ketels en tal van vaten en IBC-containers.

De politie is ondertussen nog druk bezig met het onderzoek. Gisteren werden er in totaal vier verdachten aangehouden. Twee van de verdachten waren gewond geraakt en werden opgenomen in het ziekenhuis.

Update 14.40u

De loods blijkt na onderzoek een productielocatie van amfetamine te zijn geweest. In totaal zijn er vier mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Het betreffen de bewoner en twee mannen van 49 en 52 jaar uit Groesbeek en een 40-jarige man uit Nijmegen.

De bewoner werd donderdagmorgen aangehouden aan de Heihuisweg. De overige drie verdachten werden in Nijmegen in en in de buurt van het Radboudziekenhuis aangehouden. Zij zijn allen in verzekering gesteld. Alleen 52-jarige verdachte ligt nog in het ziekenhuis.

Het dak van de loods raakte door de explosie dusdanig beschadigd dat er sprake was van instortingsgevaar. In de loop van donderdagavond is de dakconstructie gestut zodat er veilig gewerkt kon worden. Tactisch rechercheurs en rechercheurs van de Forensische opsporing stelden een nader onderzoek in. Er vond een doorzoeking plaats in de loods en woning waarbij onder meer twee vuurwapens werden aangetroffen. De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) is vrijdag gestart met het ontmantelen van de locatie.

Video via Youtube

https://youtu.be/PxdjI2EDtW8