Jaarlijks voltrekt zich boven ons hoofd en van ’s werelds grootste en meest fascinerende natuurfenomenen: de vogeltrek. Miljarden vogels verlaten in het najaar de broedgebieden om hun heil te zoeken in warmere oorden. Ook in ons eigen land zien we in de nazomer tientallen soorten vertrekken terwijl we niet veel later duizenden ganzen, eenden en andere wintergasten warm verwelkomen.

De reis die afgelegd moet worden kan enkele duizenden kilometers lang zijn en is naast vermoeiend ook niet zonder gevaren. Maar waarom doen die vogels dat dan? Hoe bereiden ze zich voor op de trektocht? Hoe weten ze wanneer ze moeten vertrekken en welke richting ze uit moeten vliegen? En wat zorgt ervoor dat ze in het voorjaar weer terugkomen?

Jarenlang waren de antwoorden op deze vragen een groot raadsel. Verschillende soorten vogelonderzoek en het gebruik van moderne technieken zorgen ervoor dat we langzaamaan inzicht beginnen te krijgen in het mysterie van de vogeltrek.

Op dinsdag 14 januari verzorgt Bas Hissel een lezing over de vogeltrek en vogelonderzoek, en zullen onder andere een aantal van de bovenstaande vragen worden beantwoord.

De lezing vindt plaats in het Natuur en Milieucentrum de IJzeren Man te Weert.
Geurtsvenweg 4
Aanvang 19.30 uur
Toegang gratis