Corona-virus komt steeds dichterbij

Update – Dinsdagavond werd bekend dat een Duitse man positief testte op COVID-19 (in de volksmond het Corona-virus genoemd). De man verbleef een week eerder in Limburg. De GGD is gestart met contactonderzoek. Mochten deze contacten klachten krijgen, dan worden zij geïsoleerd en getest.

De uitbraak van de epidemie begon in de Chinese stad Wuhan in de provincie Hubei. De meeste patiënten bevinden zich in China, komen uit Wuhan of zijn in Wuhan geweest. De Chinese autoriteiten onderzoeken het coronavirus en de bron van de besmettingen. De meeste patiënten hebben koorts en luchtwegklachten.

Nu lijkt de epidemie zich steeds verder uit te breiden. Afgelopen week steeg het aantal besmetting snel in Italie. Nu is er dus ook iemand in Duitsland besmet die vorige week in Limburg is geweest.

Meer informatie

De meest actuele informatie over het virus vind je op de nieuwspagina van het RIVM en bij de vragen en antwoorden van het RIV: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19.

Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts?

Mensen die koorts hebben, de afgelopen 2 weken in China zijn geweest en luchtwegklachten hebben kunnen telefonisch contact opnemen met de huisarts. De huisarts overlegt met de GGD of het nodig is om onderzoek naar nieuw coronavirus te laten plaatsvinden.

Wat kun je doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

– Was je handen regelmatig
– Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
– Gebruik papieren zakdoekjes

Update

Op dinsdagavond 25 februari werd bekend dat een Duitse man positief getest is op het coronavirus (COVID-19). Hij zou vorige week in Limburg zijn geweest. De GGD is daarom direct gestart met contactonderzoek.

In de loop van afgelopen nacht is uit dit contactonderzoek gebleken dat de man in het weekend van 8 en 9 februari in Limburg is geweest. Dat is een ruim een week eerder dan de klachten in Duitsland zijn ontstaan. Tijdens dit verblijf in Nederland was hij niet ziek en niet besmettelijk. Daarmee is de noodzaak voor verder contactonderzoek voor dit verblijf in Nederland komen te vervallen.