Eieren voor goed weer paardenmarkt

Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd

(Foto’s) Het Weerter geschied- en oudheidkundig genootschap De Aldenborgh wil de paardenmarkt in Weert nieuw leven in blazen. Om het evenement te laten slagen werden donderdag eieren aangeboden aan de zusters Birgittinessen.

Stichting Fokpaardenmarkt Weert zag zich genoodzaakt te stoppen met haar jaarlijkse paardenmarkt. Het zorgde voor geschrokken reacties en De Aldenborgh zette een reddingsactie op touw om dit cultureel erfgoed uit 1563 voor de regio te behouden.

Op 14 maart a.s. wordt eenmalig een alternatieve viering van het eeuwenoude fenomeen georganiseerd. Dit in de hoop de Weertenaren te inspireren de traditie voort te zetten. Deze ‘Paersmêrrentj’ zou gebaat zijn bij mooi weer.

Wannner er een bijzondere gebeurtenis op handen is in Weert, wordt door organisaties altijd een worst naar een Birgittinessenklooster gebracht. Echter is het nu vastentijd en dat betekent geen worst voor de zusters. Leden van de De Aldenborgh boden donderdag daarom eieren aan. Dat werd met alle enthousiasme in ontvangst genomen. De zusters zullen bidden voor goed weer.

Paersmêrrentj

Zaterdag 14 maart a.s. zal onder aanvoering van Stadsgilde St. Catharina 1480 om 12.00 uur een stoet met ‘Philips de Montmorency’ te paard naar de Korenmarkt in Weert komen. Op deze oorspronkelijke plek wordt de plechtigheid uit 1563 van toekenning van het privilege van de Paardenmarkt heropgevoerd.

Vervolgens neemt de ‘graaf’ een defilé af van passerende paardenkoetsen. Als hoogtepunt zullen de ‘graaf’ en de wethouder het levensgrote ruiterstandbeeld van Philips de Montmorency onthullen, dat speciaal voor deze gelegenheid zijn huidige Europese tournee onderbreekt.

Voor dit heuglijk cultuurhistorisch evenement heeft Stadsbrouwerij Weert een speciaal Wieërter Paersmêrrentj Beer gebrouwen. In café De Tramhalt zijn vanaf 10.00 uur aan de stamtafel de sterke verhalen van de Paersmêrrentj in Plat Wieërts te horen. De bekende Kempische volkszanger Jonas van Esch zorgt met zijn accordeon en stem voor muzikale opluistering.
[nggallery id=’9067′]

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie