Drie bedrijven voor eiproducten krijgen boete voor verboden prijsafspraken

Foto via: Depositphotos (Elenat)

Drie bedrijven die eieren inkopen, Interovo, Wulro en Global, krijgen boetes voor het maken van verboden prijsafspraken bij de inkoop van eieren van boeren die legkippen houden. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Deze bedrijven maakten geheime afspraken over de inkoopprijs van eieren en spraken onderling af van welke boeren ze eieren kochten. De boeren zijn daarvan de dupe. Zij kregen een lagere prijs voor de eieren. Dit soort inkoopkartels pakken we hard aan.”

Waarover gaat deze zaak?

Interovo, Wulro en Global kopen zogenaamde industrie-eieren in bij boeren. Industrie-eieren zijn eieren die niet in de supermarkt liggen, maar door de voedselverwerkende industrie worden gebruikt. De drie bedrijven verwerken deze industrie-eieren tot vloeibare eiproducten of eiproducten in poedervorm, zoals eiwit en eigeel. Deze eiproducten worden gebruikt door bijvoorbeeld sauzenmakers en banketbakkerijen.

Verboden afspraken

Wulro en Interovo hebben vanaf april 2015 meer dan een jaar prijzen afgestemd, leveranciers verdeeld en concurrentiegevoelige informatie uitgewisseld. Wulro en Global deden hetzelfde meer dan drie jaar lang vanaf maart 2016. De directeuren van de bedrijven hadden geregeld onderling contact via WhatsApp over hun afspraken en het doel daarvan. Zo is te lezen in een WhatsApp-bericht:

A: “In deze markt is status quo bij klanten en boeren het beste, dan worden we niet uitgespeeld en kunnen we eens echt gaan verdienen.”

B: “Helemaal met je eens ! Daar drink ik er een op”

Er zijn app-gesprekken over welke prijzen zij boeren hadden geboden of zouden gaan bieden. Zo appt een ondernemer: “Ik heb voor Pasen [X] en [Y] nog op Nop-0.10 binnen gepakt en alles wat vanaf aangeboden wordt bied ik nop -0,30 (…)”. Waarop de concurrent antwoordt: “OK dan doe ik dat ook zo”.

[minus -0.10 of -0,30 betekent het kortingspercentage op de prijs die de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) als richtprijs bekend maakt.]

In een ander appgesprek worden de boeren onderling verdeeld:

E: “[F] is [Z] een klant van jou ?”

F: “Ja met voer en eieren”

E: “Ok worden hier aangeboden door [onderneming]”

F: “Even vanaf blijven aub”

E: “Dan blijf ik er af Natuurlijk”

Ernstige overtreding van de concurrentieregels

De ACM vindt dat hier sprake is van ernstige overtredingen ten nadele van de boeren. Interovo krijgt een boete van [x]*, Wulro een boete van [x]* en Global krijgt een boete van [x]*.

ACM en toezicht concurrentie

De ACM laat markten goed werken voor mensen en bedrijven. Daarom houdt de ACM toezicht op eerlijke concurrentie. Bedrijven die in het geheim onderling afspraken maken over de prijs, verdeling van de markt of andere concurrentiegevoelige informatie uitwisselen, zijn strafbaar. Dit soort afspraken zorgen voor hogere prijzen, minder kwaliteit en minder innovatie. Bij het toezicht maakt de ACM ook gebruik van tips en meldingen van mogelijke overtredingen. Zo is ook deze zaak aan het rollen gebracht.