In memoriam: Jozé Moonen

Afgelopen nacht is Jozé Moonen overleden. Jozé verscheen de afgelopen meermaals in de (landelijke) media. Ze was hét gezicht van het Zelfregiecentrum in Weert. Ze knipte de stropdas van de Koning door en drie dagen geleden ontving ze nog de Van Hornepenning.

Jozé Moonen is in 2010 gestart met het project “Andere Kans Housing First”, waarmee zij mensen die nergens anders terecht konden een dak boven het hoofd gaf en daarmee de mogelijkheid tot maatschappelijk herstel. In 2013 is zij het Zelfregiecentrum Weert gestart aan de Roermondseweg. Ze inspireerde, motiveerde en ondersteunde alle mensen die het Zelfregiecentrum bezochten om zelf de regie over hun leven te nemen en te houden onder het motto “waar wordt je blij van?”. Zij heeft een grote bijdrage geleverd aan de erkenning van de waarde van ervaringswerk en ervaringswerkers, zowel landelijk als lokaal. Daarvoor ontving ze deze week nog de Van Hornepenning van de gemeente Weert.

Haar actieve inzet bij het Zelfregiecentrum beëindigde zij op dinsdag 21 januari 2020 met het werkbezoek van staatssecretaris Paul Blokhuis en Koning Willem-Alexander. Tijdens dat bezoek bleef zij zichzelf en zette zij met de ‘afgeknipte stropdas’ het Weerter Zelfregiecentrum en het Weerter maatschappelijk opvang model landelijk op de kaart.

Bij het Zelfregiecentrum in Weert zijn ze erg verdrietig nu Jozé er niet meer is. Via Facebook plaatsten ze het bericht: Lieve Jozé, Wat heb je ons ontzettend veel gegeven en wat zullen wij je missen. Rust zacht.