NMC Café – Weert energieneutraal

Het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man houdt op zondag 1 maart van 11.00 tot 12.00 uur haar vijfde NMC Café aan de Geurtsvenweg 4 in Weert. De toegang is gratis. Centraal staat de energietransitie. In 2040 wil Weert een energieneutrale gemeente zijn. Welke stappen onderneemt ze om dat doel te halen en wat verwacht de gemeente van haar inwoners?

Wethouder Wendy van Eijk neemt namens de gemeente Weert deel aan de tafelgesprekken. Zij vertelt onder andere over de keuzes en procedures die gelden bij het toekennen van bouwvergunningen om zonneparken of windmolens te plaatsen. Verder gaat ze met Hilde van Dael in gesprek over de regelgeving rond het bouwen van een duurzaam huis. Hilde heeft bewust gekozen voor het bouwen van een duurzame woning. Zij liep tegen bepaalde vragen aan en ziet daardoor ook verbeterpunten.

Vervolgens geeft Tjalle Fijlstra, duurzaamheidscoördinator van de gemeente Weert, een toelichting op de nog verder uit te werken Regionale Energiestrategie (RES). Iedere gemeente is verplicht om een energiestrategie op te stellen. Onlangs heeft de gemeenteraad ingestemd met het project Warm Wonen Weert, waarbij de gemeente, WeertEnergie en Wonen Limburg samenwerken om huizen energie zuiniger te maken. Peter Gloudi, voorzit-ter van WeertEnergie legt uit hoe ze dat de komende jaren willen realiseren.

In het laatste tafelgesprek vertellen Lotte Wesselink en Daan Dekkers, leerlingen van Het College Weert, samen met Miranda Vos, technator van Het College Weert, over hun ideeën om van de Boshoverbrug een toekomstbestendige brug te maken.

Rachelle Weerts en Kirsten Schepers, leerlingen van RICK, verzorgen dit keer de live muziekoptredens met zang en piano.

Het NMC Café is een talkshow, waarbij genodigden en publiek in een café-achtige sfeer met elkaar in gesprek gaan over boeiende en actuele onderwerpen, die raakvlakken hebben met duurzaamheid en natuur. Frans van Tuel is de presentator. De gesprekken worden af-gewisseld met live muziekoptredens, filmpjes en zelfgemaakte hapjes. Van het NMC Café worden video-opnames gemaakt, die je later op YouTube en de website van het NMC Weert kunt terugkijken.