Brandweer oefent op Weerterheide

(Foto’s/video) Bos- en natuurbranden komen in de zomerperiode nog wel eens voor in de regio Weert. Zeker bij warme zomers zoals we de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Voor de brandweerlieden is het belangrijk dat ze de rijvaardigheid goed blijven beheersen zodat natuurbranden zo snel mogelijk geblust kunnen worden.

Om de rijvaardigheid op peil te houden werd er zaterdag geoefend op het militair oefenterrein Weerterheide. De Weerterheide sluit aan bij het veel grotere gebied van de Weerter- en Budelerbergen, waar de afgelopen jaren meerdere natuurbranden hebben plaatsgevonden. Samen met een instructeur gingen de chauffeurs vandaag aan de bak, in de zandbak.

Om beurt moesten de brandweerlieden het ruwe terrein verkennen. Een aantal tankautospuiten die de brandweer gebruikt zijn uitgerust van een zogenoemd bandenregelsysteem. Ze kunnen namelijk en druk in de banden verlagen. Dit biedt de mogelijkheid om in het mulle zand de bandendruk te verlagen naar minder dan 1 bar, zodat het contactoppervlak van de band met de ondergrond zo groot mogelijk is.

Wat ook kan gebeuren is dat een tankautospuit vast komt te zitten. Ook dat gebeurde vandaag. De brandweerwagen van Panningen was vast komen te zitten in het zand. Deze tankautospuit had overigens geen bandenregelsysteem. De brandweerlieden van Nederweert – die auto van Weert hadden geleend – kwamen ter plaatse om hun collega’s uit het zand te trekken.

Video via Youtube

https://youtu.be/d0wBMNqCADs