Herinrichting centrum Maarheeze klaar

Maarheeze – (Foto’s) Het centrum van Maarheeze is klaar voor de toekomst en ziet er prachtig uit. Alle werkzaamheden aan de Stationsstraat en Sterkselseweg zijn klaar.

Sinds het najaar van 2019 is er een gescheiden rioolstelsel aangebracht, het wegprofiel veranderd, de verkeersituaties zijn overzichtelijker gemaakt en het gehele gebied kreeg een veel vriendelijker uitstraling met meer groen en zitjes. Dinsdagmorgen 16 juni gaf wethouder Frans Kuppens samen met enkele leden van de klankbordgroep de Stationsstraat officieel vrij. Aan Loes Rutten de eer om de openingshandeling onder het toeziend oog van de aannemer Den Ouden, projectleider Vankan en belangstellenden te verrichten.

Krachtige samenwerking

Frans Kuppens: “Ik ben heel trots op dit project. Alle fases zijn eerder opgeleverd dan gepland en de samenwerking met omwonenden en bedrijven die in dit gebied liggen is naar volle tevredenheid verlopen. Daarbij zijn we er in geslaagd om binnen het budget meer te realiseren dan vooraf gepland was en hebben onverwachte vondsten een mooie nieuwe plek gekregen. Onder het wegdek bleek namelijk de oude beklinkerde straatweg nog te liggen. Deze oude klinkers zijn gebruikt om het perkje bij De Muus in te richten.”

Klaar voor de toekomst

De meest omvangrijke wegwerkzaamheden zijn afgerond. In de komende weken worden nog wat werkzaamheden uitgevoerd die niet in het oorspronkelijke plan stonden en het afkoppelen van hemelwateraansluitingen gaat nog even door. In het najaar volgt dan nog een deel van de aanplant; dit volgt in het najaar omdat er nu niets meer geplant kan worden. Het nieuwe vergrote en gescheiden rioolstelsel zorgt ervoor dat de kern van Maarheeze klaar is voor de weersomstandigheden van de toekomst.

Daarnaast is na oplevering bij 50% van de panden het hemelwater afgekoppeld. Dit is belangrijk omdat verspilling van schoon regenwater én overbelasting van het riool bij hevige regenbuien voorkomen wordt. “Een goed begin”, aldus Louis Vankan, VZP Projektmanagement en Advies die namens de gemeente het projekt- en contractmanagement verzorgd heeft.

Veiliger en mooier

Doordat het wegprofiel gewijzigd is en verkeerssituaties overzichtelijker zijn, is het veiliger in het centrum van Maarheeze. Bovendien heeft het centrum nu meer sfeer en een prachtige uitstraling gekregen. Er is ruimte voor groen, uitnodigende bankjes om op te zitten en sfeervolle en praktische straatverlichting. Bij al deze vernieuwing is bovendien rekening gehouden met de mogelijkheid om een deel van het groen tijdelijk te verplaatsen bij evenementen.