Trotse Jonge Boeren in actie voor hun toekomst

Maarheeze – (Foto’s/video) Maandagavond kwamen bijna 200 jonge Brabantse boeren samen in Maarheeze om met trekkers een tekst te formeren in een weiland. Met deze publieksvriendelijke actie willen ze aandacht vragen voor de positie van jonge boeren in Brabant en hun zorgen over de toekomst.

De actie is opgezet door een groep jonge landbouwers onder de naam ‘Trotse Jonge Boeren’. Zij vinden dat er te weinig aan hen wordt gedacht in Brabant. De opeenstapeling van wet- en regelgeving en de polarisatie in het publieke debat over landbouw maakt veel jonge boeren onzeker hun toekomst.

Licht in de duisternis

“Vanavond zorgen we met onze trekkers voor licht in de duisternis”, zegt Corrie van Leerzem (25), voorzitter van Trotse Jonge Boeren. “We willen laten zien dat ondanks de grote druk die op de landbouw wordt uitgeoefend, er nog steeds jonge boeren zijn die willen werken aan een duurzame en toekomstgerichte landbouw. We hebben hen heel hard nodig om ook in de toekomst te kunnen genieten van lekker en gezond voedsel van Nederlandse bodem. Daar moeten we zuinig op zijn! Er zijn al zo weinig jonge boeren en dat worden er steeds minder.”

De dronebeelden kun je bekijken via: https://www.facebook.com/TrotseJongeBoeren

Investeren in de toekomst

Volgens Corrie, die zelf op een varkensbedrijf werkt in Zuidwest Brabant, is het voor veel jonge boeren steeds minder vanzelfsprekend om de boerderij over te nemen. Corrie: “Veel jonge boeren zijn trots op hun vak en hun bedrijf, maar voelen zich ook steeds vaker ontmoedigd door opeenstapeling van wet- en regelgeving en veranderlijk beleid. Ze ervaren daarbij onvoldoende steun van de overheid en politiek, die zich meer bezighoudt met het uitkopen van boeren dan het investeren in de toekomst van de volgende generatie boeren.”

Daarom hoopt ze dat burgers meer bewust zijn van het belang van voldoende boeren in de toekomst. “Samen met de maatschappij kunnen we ervoor zorgen dat jonge boeren zich gesteund voelen en ze motiveren om op een duurzame en toekomstbestendige manier voedsel te blijven produceren en houden we het buitengebied leefbaar.”

Video via Youtube: https://youtu.be/IJGCe9ZaGyM