AV Weert gebruikt UV-C techniek voor desinfectie

Na de herstart van de trainingen bij de atletiek- en wandelvereniging AV Weert wordt natuurlijk ook de krachtruimte gedesinfecteerd. Dit gebeurt door middel van UV-C lampen, een techniek waar je wellicht nog niet veel van gehoord hebt.

De straling van deze UV-C lampen doodt virussen en bacteriën. Ook zonlicht bevat UV-C licht, dat gedeeltelijk wordt geblokkeerd door de ozonlaag in de atmosfeer. UV-C licht tast het DNA en RNA in cellen aan en is schadelijk voor de mens, maar ook voor microorganismen en virussen. Vanwege deze eigenschap kan UV-C licht worden gebruikt voor decontaminatie: micro organismen absorberen het licht waardoor hun genetisch materiaal wordt aangetast en de cel zich niet meer kan delen.

De lampen gaan twee keer per week aan, na de training, gedurende een uur. Het gevolg is dat alle virussen en bacteriën in de lucht en op de toestellen in de kracht ruimte worden geëlimineerd. Op deze manier kunnen de atleten en atletes veilig gebruik maken van de krachtruimte, aldus AV Weert.

Het desinfecteren met UV-C straling gebeurt al langer en wordt op steeds meer plaatsen toegepast. Ook o.a. bij de desinfectie van (drink-)water en afvalwater.