Column: De nieuwe coronavirus-app; hoe zit het mijn privacy?

Ter bestrijding van het coronavirus worden door de Nederlandse overheid digitale hulpmiddelen ingezet. Een voorbeeld van zo’n digitaal hulpmiddel is de coronavirus-app: CoronaMelder, welke naar verwachting per 1 september 2020 landelijk gelanceerd wordt.

Het is de bedoeling dat deze coronavirus-app een melding verstuurt indien u meer dan 10 minuten in de buurt bent geweest van iemand die besmet is geraakt met het coronavirus. Het gebruik van de coronavirus-app is niet verplicht.

Hoewel de bestrijding van het coronavirus prioriteit heeft, neemt dit niet wegdat de overheid zorgvuldig om dient te gaan met de gegevens van  de gebruikers van de coronavirus-app. Hierdoor rijst de vraag: hoe zit het met de privacy?

De overheid garandeert in haar berichtgeving dat de coronavirus-app zonder persoonsgegevens of locatiegegevens werkt; de coronavirus-app weet dus niet wie u bent en ook niet waar u zich op specifieke momenten bevindt.

Dit alles is volgens de overheid mogelijk doordat het mobiele apparaat waarop de coronavirus-app is geïnstalleerd, via Bluetooth met andere gebruikers van de coronavirus-app contact maakt door middel van  een willekeurige code. Deze code is niet terug te herleiden tot individuele gebruikers.

Nu het gebruik van de coronavirus-app niet terug te herleiden is tot individuele gebruikers, kan een eventuele melding door een gebruiker van een besmetting met het coronavirus niet gekoppeld worden aan de persoonsgegevens van die gebruiker. Van enige privacyrisico zou dus geen sprake zijn. Of dat ook daadwerkelijk het geval is, dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Via het volgende filmpje kunt u bekijken hoe de coronavirus-app werkt: https://youtu.be/mk7ZNygVW1E

Heeft u aanvullende vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel? De advocaten van Aben & Slag Advocaten denken graag met u mee. U kunt hen telefonisch bereiken via het telefoonnummer 0495 536 138.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie