Eerste geslaagden training ‘Beter lezen en schrijven’ bij De Risse

‘Ze zijn wat ons betreft met vlag en wimpel geslaagd!’, zeggen docenten Theo Mertens en Esther Nijessen. Twee jaar lang volgde dit groepje van vijf vrouwen de training ‘Beter Lezen en Schrijven’ bij De Risse.

Ze waren de eerste groep die startte en nu zijn ze klaar. En ze hebben heel wat geleerd in die twee jaar. Ook hun zelfvertrouwen is gegroeid. De stemming is uitgelaten. ‘Hakken en plakken. Zo leer je beter lezen en schrijven!,’ zingt de groep in koor. Ze hebben er een liedje over gemaakt. Want als je woorden in stukjes hakt, begrijp je ze veel beter. Het is de tophit van de training geworden.

Wist je dat er in Nederland 2,5 miljoen mensen zijn die moeite hebben met een stukje van taal, rekenen of digitale vaardigheden? De een vindt het moeilijk om een formulier in te vullen, de ander heeft moeite met het lezen van straatnaamborden of wil beter leren omgaan met de computer. ‘En als je op reis gaat naar de Efteling. Hoe laat moet je dan de trein of de bus nemen?’ Mensen leren in de training ook 9292ov.nl te gebruiken. Kortom: in de training leren de deelnemers het dagelijks leven beter te begrijpen.

Alles wat ze leren is namelijk nuttig in hun eigen leven. Een recept lezen? Hoe doe je dat? Aan de kassa meerekenen of je het juiste bedrag terugkrijgt? Hoe kan ik deze foto mailen? Er wordt vraaggericht gewerkt: iedereen krijgt hulp bij dat stukje taal of rekenen waar hij of zij moeite mee heeft. Voordat de training begint, krijgt iedere deelnemer een gesprek waarin bekeken wordt wat hij of zij wil leren.

Nieuwe groep van start

Binnenkort start er weer een nieuwe groep. Heb jij ook moeite met taal, rekenen of digitale vaardigheden? Of ken jij iemand die graag hulp zou krijgen bij deze vaardigheden? Neem dan contact op met de contactpersoon onderaan dit bericht.

Het kan spannend zijn om deze stap te zetten. Soms schamen mensen zich. Maar dat is helemaal niet nodig! Er zijn heel wat mensen die met hetzelfde zitten. Dus meld je vooral aan. Nadat je je aangemeld hebt word je eerst uitgenodigd voor een gesprek.

Aanrader

De deelnemers van de groep die nu stopt kunnen de training aanraden. Chantal vertelt: ‘Mijn zelfvertrouwen is echt gegroeid en pap en mam zijn trots op me!’ Anita zegt: ‘Ik heb de cursus goed doorstaan! Ik heb soms nog moeite met brieven van de overheid. Laatst weer eentje van de Belastingdienst.’

Docent Theo reageert: ‘Tsja makkelijker kunnen ze het niet maken, wel moeilijker. Het blijkt dat 80% van de mensen de brieven van de overheid niet begrijpt. Echt waar!’

‘Ik ben steeds verder vooruit gegaan!’, glundert Brigitte, ‘Ik heb wel nog moeite met lange woorden. Woorden zoals ‘beantwoorden’ of ‘corona.’ ‘

En hoe vindt Hilde de training Lezen & Schrijven? ‘Lachwekkend!’, zegt ze ‘We hebben hier heel wat afgelachen!’ Ze giert het uit. Hilde gaat verder: ‘Ik heb geleerd om duidelijke appjes te schrijven naar mensen. Dat vinden ze fijn!’

‘Pap is trots op mij!’, gaat Hilde verder, ‘Dit heeft onze band nog beter gemaakt. Mijn moeder is pas overleden. Ik denk dat ze ook trots op me is daarboven.’

Redenen genoeg dus om je aan te melden voor de volgende training! Neem daarvoor contact op met Kim Hendriks. Je kunt ook vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie:
Email: [email protected]
Telefoon: 06 43 84 42 87

Let wel, de training is specifiek voor mensen met NT1 Nederlands als moedertaal, die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen. Dat zijn mensen met een Nederlandse achtergrond voor wie Nederlands de eerste taal is.