Urnenveldwandeling met Stadsgidsen uitgesteld

De vanwege de hitte is de open ‘urnenveldwandeling’ van de Weerter stadsgidsen uitgesteld. Deze vindt nu plaats op zondag 16 augustus. Het urnenveld op de Boshoverheide, aan de van Weert, is het grootste van Noordwest-Europa.

Op de Boshoverheide werden tussen 1050 en 400 jaar v. Chr. (Brons-IJzertijd) duizenden overledenen gecremeerd, de as in urnen gedaan en begraven in grafheuvels.

Hoe ziet zo’n grafheuvel eruit? Waarom ligt dat urnenveld hier? Met welke rituelen werd de crematie en begraving omgeven? Waar kwamen die vroege bewoners vandaan en waarom verdwenen ze weer? Hoe is dit unieke gebied ontdekt en hoe worden de grafheuvels nu beschermd? Dat zijn allemaal vragen die tijdens de wandeling aan bod komen.

Maar ook de IJzeren Rijn komt aan bod, een spoorlijn die dwars door het gebied loopt. Er is ook aandacht voor de veranderingen in dit dynamische stuiflandschap en de invloed op de natuur door de zinkfabriek van Dorplein.

Volgens de begeleidende stadgids wordt het ‘een wandeling door een prachtig gebied op zoek naar de sporen van onze vroege voorouders…’. Belangrijk: de wandeling vindt coronaproof plaats.

De wandeling kost € 3,– p.p. (kinderen tot 12 jaar gratis)  en duurt ca. 1,5 uur. Vertrekpunt: om 14.00 uur parkeerplaats Urnenveld, langs de spoorlijn.

Aanmelden via: [email protected]. Zie ook www.stadsgidsenweert.nl