Groen licht voor corona-proof Cultureel Lint na veel inspanningen

Cultureel Lint | Fotograaf: Johan Horst

Het Cultureel Lint, de jaarlijkse opening van het culturele seizoen in de regio Weert, zal dit jaar op zondagmiddag 20 september van 13.00 tot 17.00 uur doorgaan in een aangepaste vorm.

De organisatie heeft het evenement zo kunnen vormgeven dat er voldaan wordt aan de eisen die gesteld worden aan een ‘coronaproof’ evenement. Zo zijn de locaties verspreid over de hele stad, moet voor de binnen- én buitenoptredens vooraf kaartjes worden gereserveerd via de website van het Cultureel Lint en zullen alle bezoekers per tweetjes op 1,5 meter van elkaar plaatsnemen op stoelen. Het evenement is ook deze editie voor iedereen gratis toegankelijk. 

Intensief overleg

Met betrokken partijen, waaronder de Gemeente Weert en de Veiligheidsregio, is de laatste weken intensief contact geweest om het evenement passend te maken binnen de gestelde kaders. De organisatie van het Cultureel Lint kijkt vol vertrouwen uit naar deze negende editie. Door nadrukkelijk samen te werken, kennis te bundelen en nauwlettend de actualiteit te volgen, is de afgelopen maanden gewerkt aan een weloverwogen programmering en van een coronabestendig Cultureel Lint.

Frank Rademakers, voorzitter van het Cultureel Lint licht toe: ‘Met name de ruimtelijke invulling van het programma staat centraal tijdens dit Cultureel Lint. Gebruikelijk vindt de start van het culturele seizoen plaats in de binnenstad. Dit jaar is gekozen voor meer spreiding en daarmee ook voor locaties in de wijken rondom het centrum. Hiermee hebben bezoekers meer rust en ruimte en kunnen publiekstromen beter worden gereguleerd. Ook omdat we bij iedere buitenlocatie een duidelijke in- en uitgang creëren.  Er staat een mix van binnen- en buitenlocaties op het programma, waaronder het Fatimaplantsoen en het Stadspark en binnenlocaties als het Munttheater, de Poort van Limburg, Muziekcentrum De Bosuil, de Paterskerk en het Franciscushuis. Vanwege de beperkte capaciteit per locatie door de 1,5 meter afstand zal voor bijna alle activiteiten nodig zijn om vooraf kaarten te reserveren. Dus vooraf kiezen waar je naartoe wil en de middag vooruit plannen is dit keer nodig. ’

Wethouder Geert Gabriels is blij dat er eindelijk weer een evenement kan doorgaan. ‘Voor mij is het Cultureel Lint, één van culturele hoogtepunten van het jaar. Net nu de cultuursector zo zwaar getroffen is, is dit hét moment om het publiek erop te attenderen dat het weer naar het theater of concert mag gaan. Dat het weer mogelijk is om een cursus te volgen,  samen toneel te spelen of muziek te maken. Veel amateurverenigingen zijn weer begonnen met repeteren,  het is mooi om ook hen weer een podium te bieden’.

Gratis voorstellingen

Tijdens het Cultureel Lint laten professionele- en amateurkunstenaars, verenigingen en culturele instellingen het publiek genieten van allerlei kleine, gratis voorstellingen op het gebied van muziek, theater, literatuur, beeldende kunst en meer. Het evenement wordt georganiseerd door de drie professionele culturele instellingen van Weert, Munttheater, RICK en Muziekcentrum De Bosuil, gebundeld onder de naam Stichting Cultureel Lint.

Vanaf 10 september staat het volledige programma op www.cultureellint.nl en vanaf 14 september kan iedereen gratis tickets reserveren via deze website.

Meer informatie is te vinden op www.cultureellint.nl