Maand van de Geschiedenis bij Bibliocenter

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken brengen zij geschiedenis onder de aandacht. Jaarlijks rond een wisselend thema. In oktober 2020 staat het thema Oost/West centraal.

De wereld wordt steeds kleiner: wat ooit ver weg was, is nu dichtbij. Maar de globalisering lijkt hand in hand te gaan met een nieuw nationalisme. Denken in ‘wij’ en ‘zij’ – is dat een fenomeen van alle tijden of is dit echt iets van nu? Om die vraag te beantwoorden neemt de Maand van de Geschiedenis je in oktober 2020 mee op wereldreis. Met het thema Oost/West gaat men op zoek naar verhalen over ontmoetingen: tussen de slavenhandelaar en de tot slaaf gemaakte, tussen Stalin en Roosevelt en tussen de Achterhoeker en de Amsterdammer.

Ook Bibliocenter heeft diverse activiteiten binnen het thema Oost/West.

Expositie Van Graan naar Kraan

Van Graan naar Kraan is een expositie van Het Erfgoedhuis over brouwerijen en cafés in Weert en Stramproy door de geschiedenis heen. De expositie is te zien van 2 oktober 2020 tot en met 30 april 2021 tijdens de openingstijden van Bibliocenter Weert. Het bezoek is gratis. 

De Grote Leudal Geschiedenis Quiz

Op 15 oktober 2020 van 20.00 tot 22.00 uur organiseert Bibliocenter de Grote Leudal Geschiedenis Quiz bij de Bombardon in Heythuysen. Hierin strijden geschiedenisliefhebbers en allesweters om de beruchte Tacitus Trofee! Vragen zullen gaan over wereldgeschiedenis, nationale geschiedenis én regionale geschiedenis. We sluiten daarbij ook aan op het thema van de Maand van de geschiedenis: Oost/West. De toegang is gratis, aanmelden is wel verplicht.

Slavernij historie van Suriname: mensenhandel en gedwongen arbeid

Op 22 oktober van 20.00 uur tot 22.00 uur komt Bèr Peeters bij Bibliocenter Weert vertellen over de tot slaaf gemaakten in het Suriname van toen, en hun nakomelingen nu. Kosten: Bibliocenter leden €5,- / Niet-leden €7,50.

Meer informatie over de activiteiten en aanmelden kan via www.bibliocenter.nl/maandvandegeschiedenis.

De complete agenda van de Maand van de Geschiedenis is te bekijken op www.maandvandegeschiedenis.nl.