‘Schoorsteenbrand’ blijkt reflectie draaiende schoorsteenkap

De brandweer en politie spoedden zich woensdagavond rond 20.35 uur naar de Julianalaan in Weert. Bij de meldkamer was een melding binnen gekomen van een schoorsteenbrand.

Op aanwijzingen van de meldkamer wilden de hulpverleners een kijkje nemen vanaf de achterliggende parkeerplaats. De politie moest bij een buurtbewoonster aanbellen om een sleutel van de poort in handen te krijgen. Dat lukte nog voordat de brandweer arriveerde.

Eenmaal op de parkeerplaats werd duidelijk wat de melder van de schoorsteenbrand had waargenomen. Het was echter geen schoorsteenbrand, maar een reflectie van licht op een roterende schoorsteenkap. De hulpdiensten konden vervolgens onverrichter zake terugkeren.

Roterende schoorsteenkap

Op de schoorsteen stond een draaiende bol van roestvrij staal. Door het licht van elders ontstond er een reflectie. Deze bol wordt door de wind in beweging gezet en zorgt voor een onderdruk in het luchtkanaal van de schoorsteen. Zo wordt het terugzakken van afvoergassen en de rooklucht in de schoorsteen voorkomen.