Supermarkt Jumbo geeft sinaasappelschillen tweede leven

Jumbo geeft miljoenen sinaasappelschillen een tweede leven door een nieuwe manier van inzameling. Door de nieuwe werkwijze, opgezet in samenwerking met waste-to-product bedrijf Renewi, groeit het aantal kilo’s sinaasappelschillen dat wordt ingezameld door Jumbo samen Renewi tot zo’n 10 miljoen per jaar. In 2019 was dit nog zo’n 5,5 miljoen kilogram.

De sinaasappelschillen worden na inzameling door PeelPioneers, marktleider in circulaire oplossingen voor reststromen van citrus, verwerkt tot nieuwe ingrediënten. Van de sinaasappelschillen die PeelPioneers in totaal verwerkt is tot wel 50 procent afkomstig van Jumbo.

Afgelopen tijd hebben Jumbo en PeelPioneers zich ook ingespannen om de schillen te verwerken tot ingrediënten voor een nieuwe lijn Jumbo huismerk schoonmaakmiddelen. Deze zijn onder de naam ‘van Schil tot Schoon’ vanaf begin november verkrijgbaar.

Verder worden de schillen omgezet tot gekonfijte sinaasappelschil, die wordt gebruikt als ingrediënt voor de sinaasappel-chocolade muffins uit eigen bakkerij.