SJG heeft kwaliteitstest met vlag en wimpel doorstaan

Deze maand had het Sint Jans Gasthuis (SJG) in Weert het NIAZ op bezoek. Dit is het Nederlands Instituut voor Accreditatie Ziekenhuizen, dat eens in de vier jaar de kwaliteit van alle zorginstellingen in Nederland beoordeelt.

Vier dagen lang hebben zes onderzoekers het Weerter ziekenhuis binnenstebuiten gekeerd. Zowel live op locatie als digitaal vanaf een afstandje hebben zij getoetst of ze in SJG Weert ook doet wat ze tegen haar patiënten zegt. Of ze daadwerkelijk goed zorgt voor kwetsbare ouderen, zieke kinderen en mensen met hart- of nierfalen. Of ze garant staat voor een veilige overdracht van medicatie bij opname en ontslag. Wat het ziekenhuis doet om infecties te voorkomen, enzovoort.

De onderzoekers van het NIAZ spraken uitvoerig met patiënten en medewerkers, bezochten verschillende afdelingen en namen alle belangrijke werkprocessen onder de loep. En nu ligt het eindoordeel op tafel. “We hebben de meest complete en belangrijkste test in ziekenhuisland met vlag en wimpel doorstaan.”, aldus bestuurder Inge de Wit van het SJG in haar blog.

Het eindoordeel hoor het SJG eind december vanuit het hoofdkantoor, maar nu al is het NIAZ vol lof over de kwaliteit, veiligheid en gastvrijheid in SJG Weert. Over de manier waarop medewerkers zich ontwikkelen, zich openstellen voor verbetering en leren van fouten. Het NIAZ roemt de mentale weerbaarheid van het ziekenhuispersoneel.

“Kijkend naar wat we dit jaar voor de kiezen hebben gekregen en welke inspanningen er tot op de dag van vandaag geleverd worden om de reguliere zorg overeind te houden, is dat misschien nog wel het grootste compliment. Het laat maar weer eens hoe sterk we zijn. En dat onze dagelijkse belofte geen grootspraak is. Alles wat we doen, doen we voor onze patiënten.”, aldus Inge de Wit.