Column: geen mondkapje op werk of werkangst vanwege corona

Column – De meningen over de corona-maatregelen zijn verdeeld. Zo vindt de één het dragen van een mondkapje tijdens het werk onnodig en is de ander juist te bang om tijdens de corona-pandemie aan het werk te gaan. Maar hoe zit dit juridisch? Twee rechtbanken hebben zich hier onlangs over uitgelaten. In dit blog gaan we daar nader op in.

Mondkapje weigeren

De werknemer van een banketbakkerij weigerde om een mondkapje te dragen tijdens het werk. Zijn werkgever had deze verplichting echter wel voor het hele personeel opgelegd. Door het niet dragen van het mondkapje werd de werknemer op non-actief gesteld en kreeg hij geen loon meer doorbetaald.

De Rechtbank Midden-Nederland bepaalde in haar uitspraak dat de werkgever zijn personeel mocht verplichten mondkapjes te dragen en de werknemer moest deze verplichting opvolgen. Een werkgever moet namelijk al het mogelijke doen om besmettingen op de werkvloer te voorkomen, nu hij moet zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Bovendien heeft de werkgever er financieel gezien belang bij dat zo min mogelijk werknemers ziek worden, namelijk om ziektekosten te besparen. Het dragen van een mondkapje was, volgens de rechtbank, een zeer beperkte inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de werknemer; hij werkte namelijk als chauffeur en hoeft tijdens het rijden, wat 80-90% van zijn werk omvat, het mondkapje niet te dragen. De rechter oordeelde dat, zo lang de werknemer de verplichting tot het dragen van een mondkapje niet opvolgt, de loonbetaling aan de werknemer door de werkgever mocht worden opgeschort (stilgezet) en de toegang tot het werk mocht worden ontzegd.

‘Werkangst’

In een andere uitspraak van de Rechtbank Rotterdam wilde een werknemer juist door angst voor corona niet komen werken op dezelfde dag als een collega die recent was hersteld van corona. De werkgever wilde de arbeidsovereenkomst door deze werkweigering opzeggen. Volgens de rechter ging de werkgever echter veel te snel over op ontslag en had hij de situatie anders aan moeten pakken. De werknemer wilde namelijk wel werken, alleen niet op de ochtend dat de betreffende collega er was. De werknemer wilde na het gedrag van de werkgever en de onterechte beëindiging van de arbeidsovereenkomst niet meer bij de werkgever blijven werken, waardoor de rechter het ontslag toestond. Door het gedrag van werkgever hing hier wel een behoorlijk prijskaartje aan: in totaal moest de werkgever rond de € 20.000,- betalen aan ontslagvergoedingen, niet genoten ouderschapsverlof, pensioenschade, advocaatkosten en proceskosten.

Toekomst

Het voorgaande roept de vraag op of een werkgever in de toekomst bijvoorbeeld mag eisen dat een werknemer zich laat inenten, of dat je als werknemer uit angst voor een niet-ingeënte collega mag weigeren op je werk te verschijnen. Wat vind jij?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan gerust contact op met een van de advocaten van Aben & Slag Advocaten ([email protected] of 0495-536138). Zij vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Peiling

Mag een werkgever eisen dat het personeel zich laat vaccineren tegen corona?

Bekijk je dit bericht via de app en wil je op de peiling stemmen? Klik dan hier: https://iwdg.nl/3j3Tpmv

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
14 reacties