Gemeente Weert beschermt bomen tegen knagende bevers

Algemeen Weert 9 reacties 2 min. leestijd
Werk van bevers

De gemeente Weert gaat verschillende bomen beschermen tegen knagende bevers. Het gaat om waardevolle park- en laanbomen en bomen die landschappelijke waarde bezitten. Deze krijgen een beschermend raster of worden voorzien van een speciale strijkpasta.

Knaagschade

Het aantal bevers in de omgeving Weert is de laatste jaren toegenomen. Bevers voeden zich in de winterperiode voornamelijk met twijgen en boomschors van bomen of grote struiken. Hierdoor ontstaat er knaagschade aan bomen. Op steeds meer plekken in de gemeente Weert wordt knaagschade waargenomen.

Bescherming tegen knaagschade

De bever is een beschermde diersoort. Om bomen toch te beschermen tegen knaagschade, heeft de gemeente op enkele plaatsen op Vrouwenhof in de wijk Leuken strijkpasta aangebracht op de stam. Deze pasta zorgt ervoor dat de bevers niet meer aan de boom knagen en is onzichtbaar na het opdrogen.

Ook gaat de gemeente beschermende rasters aanbrengen rondom de stam van bomen. Dit raster kan jaren blijven staan. De beschermende rasters worden vanaf de eerste week van januari geplaatst.

Waardevolle bomen

Het is niet mogelijk alle bomen of grote struiken te beschermen tegen knaagschade. Daarom heeft de gemeente gekeken welke bomen beschermd moeten worden. Hierbij is besloten om waardevolle park- en laanbomen en landschappelijk waardevolle bomen (denk aan knotwilgen) te beschermen, voordat bevers aan de bomen gaan knagen.

Een vuistregel die de gemeente hierbij hanteert, is dat hoe verder bomen van de waterkant af staan, hoe kleiner de kans is op knaagschade. Er wordt per boom gekeken of er een raster geplaatst wordt of strijkpasta aangebracht wordt.

Knaagschade melden?

Wil je de gemeente tippen over knaagschade? Je kan knaagschade aan bomen melden via www.weert.nl/melding. De gemeente Weert bekijkt dan of er iets aan de knaagschade gedaan kan worden en of er extra bomen beschermd moeten worden.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
9 reacties