Koolmonoxide in woning door barbecue in garage

Het nut van een koolmonoxide (CO)-melder is vandaag maar weer eens bewezen. In een woning aan de Voorstestraat ging de melder af en daarmee is een hoop ellende voorkomen.

In de garage van een woning stond een barbecue af te koelen. Een barbecue die in een binnenruimte staat verbruikt niet alleen de zuurstof, maar verspreidt hier ook rook die CO bevat. Het zuurstofpeil daalt op die manier snel en CO stapelt zich op in de lucht.

Het het ventilatiesysteem trok de koolmonoxide de woning in waarna de melder begon te piepen. De brandweer werd ingeschakeld om metingen te verrichten. Hieruit kwam naar voren dat er inderdaad een verhoogde concentratie koolmonoxide aanwezig was en de barbecue de boosdoener was.

De barbecue is door de brandweer naar buiten verplaatst. De bewoners zijn opgevangen door buurtbewoners. Nadat de brandweer de woning had geventileerd konden de bewoners veilig in het woning terugkeren.

Sluipmoordenaar

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben.