Sportschool Life Style Vitae vandaag even ‘open’

Life Style Vitae - Ingestuurde foto

Vandaag voerde Life Style Vitae leefstijlclub in Weert, samen met meer dan 100 sportcentra elders in Nederland, actie onder de noemer ‘stilzitten is geen optie’.

Het doel was om de noodzaak van de heropening van de sportscholen breed onder de aandacht te brengen. Ze willen laten zien wat de impact is van niet sporten en bewegingsarmoede. Life Style Vitae bood zaterdag de mogelijkheid voor leden om op de Houtstraat buiten een coronaproof cardio training (waaronder roeiers, fietsen en crosstrainers) te doen.

De sportscholen stippen aan (bron CBS):

  • Elk jaar sterven bijna 83.000 Nederlanders aan hart- en vaatziekte of kanker.
  • Meer dan de helft van dit aantal doden is gerelateerd aan een ongezonde leefstijl.
  • Dat zijn dus 112 mensen per dag die sterven als gevolg van een ongezonde leefstijl.
  • Ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders heeft matig of ernstig overgewicht (obesitas). Bijna 15% van deze groep heeft morbide obesitas.
  • Slechts vijf leefgewoonten kunnen – volgens onderzoekers van Harvard – ervoor zorgen dat we maar liefst 10 jaar langer leven. Dagelijks bewegen is er één van.
  • Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat de lockdown tot meer stress en een ongezondere leefstijl leidt.

Buiten sporten is toegestaan met maximaal twee personen en onder begeleiding van een trainer mogen er meerdere groepjes van twee sporten. Er mogen meerdere groepjes van twee zijn onder leiding van een trainer, het was dus geheel volgens de regels wat er afgelopen middag gebeurde.

De boodschap is echter met name voor de politiek in Den Haag: Elke dag dat sportscholen gesloten blijven is een gemiste kans om de leefstijl te verbeteren en de levensverwachting te verhogen.