‘Koala’ containers met onderwijsmateriaal veilig in Malawi

De afgelopen week zijn de twee containers van de voormalige (azc) Koalaschool (primair onderwijs) en NTC ‘Het Kwadrant’ (voortgezet onderwijs), volgeladen met leermiddelen, schoolmeubilair en bedden veilig afgeleverd in Malawi.

Via diverse havens in zuidelijk Afrika kwam het containerschip op 14 februari j.l. aan in de haven van Beira (Mozambique). Vandaar werden de containers over land onder moeilijke omstandigheden verder vervoerd naar Mua-Mganja, in Malawi. De trucks kwamen diverse keren vast te zitten op de modderige wegen vanwege de heftige regenval in de maand februari.

Na aankomst in Mua hebben tientallen bewoners binnen twee dagen de inhoud overgeplaatst naar diverse opslagruimtes. De spullen voor het ziekenhuis (bedden, matrassen, verbandmiddelen en hulpmiddelen, zoals rolstoelen en oogmeetapparatuur) zijn allemaal bij het ziekenhuis afgeleverd.

Het onderwijsmateriaal wordt door Ineke Hendrikx (van de Nazareth Foundation) gesorteerd en verspreid in o.a. de gloednieuwe Tiyende Pamodzi Girls Secondary School. Ook zijn er materialen bestemd voor het Centre for Social Concern in Lilongwe (Father Jo Kuppens).

Deze hulpactie is een initiatief van de twee voormalige teamleiders van de Koalaschool, Thérèse Huijbregts en Jos Leenders en financieel mogelijk gemaakt door de besturen van MeerderWeert en Eduquaat.

Beide besturen financierden het transport van een van de containers. De financiering van de tweede container werd mogelijk gemaakt door de Stichting ‘Jos en Mien Kersten-van Lier’ en enkele particulieren uit Weert.


Een beeldbijdrage van: Ineke Hendrikx