MKB-Limburg steunt terrasactie horeca

Het duurt te lang, ondernemers redden het niet meer! Zonder perspectief, zonder omzet en zonder redelijkheid en balans in de maatregelen is het einde zoek. MKB-Limburg voelt zich genoodzaakt om een luid geluid en een duidelijke boodschap af te geven aan het kabinet.

Volgens de voorzitter van MKB Limburg, Monique Princen uit Weert, is het allang vijf voor twaalf geweest voor de MKB’er. “Het lijkt alsof dit demissionair kabinet haar oor enkel te luister legt bij het RIVM en andere zorg-gerelateerde organisaties en doof is voor de geluiden van ondernemend Nederland.”

“Het corona virus is een blijvertje, daar moeten we mee leren leven. Echter dat inzicht mag nooit de reden zijn om de maatschappij en de economie onherstelbaar te beschadigen. We zijn nu op een punt beland dat we zien dat het middel erger is dan de kwaal. De maatregelen veroorzaken te veel verborgen leed. Ondanks de steunmaatregelen worden wij dagelijks gebeld of gemaild door MKB’ers die er geen heil meer in zien en gedwongen worden om te stoppen. Een ondernemer stopt liever met alle gevolgen van dien dan dat hij failliet gaat, daarvoor zijn ondernemers te trots. Dat is helaas de realiteit,” aldus Monique Princen.

“Op deze manier met de huidige maatregelen dwingt het kabinet de ondernemer om in verzet te komen. MKB-Limburg begrijpt dat en steunt haar ondernemers. Beter gecontroleerd buiten zitten op een terras, op juiste afstand en met toezicht van de ondernemer, dan met zijn allen 50 meter verderop in het park bijna bij elkaar op schoot. Stel je voor dat een ondernemer met lede ogen lijdzaam moet toezien dat het familiebedrijf, dat met bloed zweet en tranen door zijn ouders is opgebouwd in minder dan een jaar naar de filistijnen wordt geholpen door toedoen van het corona-beleid. Wat zou jij doen? Erbij blijven staan en toekijken? Nee, zover laat een ondernemer het niet komen. Hij of zij vecht voor zijn zaak en komt op voor zijn bestaan. Heel begrijpelijk,” geeft Monique aan.

“De willekeur en de ongelijkheid in het zwalkende coronabeleid zorgt ervoor dat ondernemers geen perspectief meer zien. De neveneffecten hebben een vernietigende impact op het voortbestaan van menig winkel en horecazaak en dan vergeten we nog de freelancers en ZZP’ers die bijvoorbeeld actief zijn in de evenementenbranche. De rekening voor dit beleid krijgen we vroeg of laat weer op ons bordje.”

Monique voegt eraan toe dat het MKB-Limburg begrijpt dat het nu nog niet mogelijk is om de maatregelen volledig op te heffen. “Maar we roepen het kabinet op om balans te brengen in de besluitvorming en te kijken naar wat wel kan. We komen in een geheel andere fase terecht (snel test/vaccinatie) en dat vraagt ook om andere inzichten en andere adviezen. Een ondernemer hoef je dat niet uit te leggen ! Geef veel meer verantwoordelijkheid aan de ondernemer. Die snapt heus wel dat, indien ze het niet slim aanpakken, ze zich uiteindelijk zelf benadelen. Laat de ondernemer niet stikken en sta open voor versoepeling. Luister naar álle partijen, anders duurt het zo meteen echt te lang en is het leed niet te overzien,” besluit Monique Princen namens MKB-Limburg. “En als je de druk op de IC daarnaast ook wil verminderen dan vaccineer die patiënten die er de afgelopen 12 maanden het meest hebben gelegen. Dus de man van 50+ met een BMI van 25+. Want van de IC bezetting van de afgelopen maanden was meer dan de helft afkomstig uit deze groep.”