Winnaars publiekswedstrijd ‘Laat je horen’

Bijna 2.000 stemmen zijn uitgebracht bij de publiekswedstrijd ‘Laat je horen!’ van RICK. Jongeren t/m 21 jaar ontroerden met hun indrukwekkende en creatieve inzendingen. Zij uitten de frustratie, wanhoop en eenzaamheid die zij voelen in deze tijd, niet middels rellen, maar met  beeldende kunst, muziek, theater of dans.

RICK feliciteert de drie winnaars die met hun inzending de meeste stemmen binnenhaalden:

  • Mayra Salimans, 20 jaar, schrijft en zingt haar eigen lied ‘Ik zie je wel’, waarbij ze zichzelf begeleidt op de piano. Samen met Jort Cuijpers maakt ze er een sfeervolle videoclip bij. “Het nummer gaat over wanneer je ziet dat het met een dierbare niet goed gaat. In deze coronatijd heel herkenbaar. Het is lastig om diegene te helpen. Maar je weet dat het uiteindelijk goedkomt.”
  • Zara Moonen, symboliseert met een tekening de situatie tijdens corona. “Machteloosheid, frustratie, wanhoop en eenzaamheid, hiermee associeer ik corona. Het virus en de maatregelen die worden genomen begon ik te zien als een soort poppenspeler. We kunnen niet ontsnappen uit de greep en zodra we dit proberen, worden we teruggetrokken.”
  • Keira van de Vliert, 14 jaar, stuurt een indrukwekkende video in waarin zij open en eerlijk vertelt over hoe zij corona en het coronajaar beleeft. Deze duizendpoot filmt, edit het filmpje met haar iPad en speelt haar eigen muziek in.

Deze dames ontvingen de meeste stemmen van alle 72 inzendingen. “Als RICK zijn we overdonderd door de briljante inzendingen. Het creatieve talent dat eruit blijkt, is buitengewoon. We zijn ontzettend trots op de jongeren in de regio. Ze weten hun gedachten en gevoelens ontzettend goed neer te zetten met kunst die raakt. Ik ben blij dat we hen een stem hebben kunnen geven. Als organisatie gaan we kijken hoe we jongeren nog meer een podium kunnen bieden, want dit smaakt naar meer!”, licht Frank Rademakers, directeur van RICK, toe.

Geldprijzen

De winnaars ontvangen 350 (1e prijs), 250 (2e prijs) en 150 euro (3e prijs) voor hun inzending. Het geld kunnen de winnaars besteden aan cursussen, coaching, masterclasses, materialen of (studio)opnames bij RICK. Frank: “Dit zijn terechte winnaars. Door naar onze jongeren te luisteren, kunnen we genieten van schitterende ideeën en creaties.”

Kunst als middel

Nadat er eerder dit jaar een aantal rellen in Nederland plaatsvonden, wilde RICK die behoefte aan meningsuiting een positieve draai geven. Met de wedstrijd ‘Laat je horen’ konden jongeren van 12 t/m 21 jaar, uit Weert, Nederweert, Cranendonck en Heeze-Leende, hun mening over actualiteiten uiten door middel van kunst.

Ruim 70 jongeren geven aan de oproep van RICK gehoor.Bekijk alle 72 inzendingen op https://www.rickraakt.nl/nieuws/nieuws/winnaars-publiekswedstrijd-laat-je-horen.