Brandbrief aan minster van o.a. SJG: ‘De grens is bereikt’

Het St. Jans Gasthuis heeft samen met 10 Brabantse ziekenhuizen een brandbrief gestuurd naar minister van volksgezondheid Hugo de Jonge en het dagelijks bestuur van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. In de brief geven ze aan dat de grens op de IC-afdelingen is bereikt.

Al voor de corona-pandemie was er een tekort aan gespecialiseerd IC-personeel. Ondanks dit tekort slagen ziekenhuizen, met Intensive Care afdelingen in het bijzonder, er tot nu toe in om acute zorg voor de kritiek zieke patiënten in Nederland overeind te houden.

Maar de werklast is al maanden enorm. “Van een daling of stabilisatie in het aantal nieuwe opnamen is in onze ogen geen sprake. Tegelijkertijd neemt de druk, om de reeds gerealiseerde IC-bedden open te houden, toe en wordt er zelfs verondersteld dat de capaciteit verder uit te breiden is.”, schrijven de ziekenhuizen.

Niet langer vol te houden

De IC-teams halen al 14 maanden het onderste uit de kan om de IC-zorg beschikbaar te houden. De fysieke en emotionele belasting eist onvermijdelijk zijn tol. Teamleden hebben aangegeven dit niet langer vol te houden en overwegen te stoppen met hun werkzaamheden op de Intensive Care afdelingen, zo staat in de brief. Het gevolg is dat het personeelstekort verder oploopt en de kwaliteit van de IC-zorg in gevaar kan brengen.

De grenzen zijn bereikt

In de brief geven de ziekenhuizen aan dat hun IC-zorg na 14 maanden de grenzen heeft bereikt. Ze waarschuwen o.a. de minister dat er rekening gehouden moet worden met de scenario’s waarbij er daadwerkelijk geen zorg meer geleverd kan worden.

Mensen beseffen het niet

Met het schrijven vragen ze aandacht voor het feit dat de Nederlandse bevolking niet lijkt te beseffen hoe ernstig de situatie is. Ze vragen de minister en het dagelijks bestuur van de Landelijk Netwerk Acute Zorg om deze boodschap duidelijk te gaan maken aan de mensen in Nederland.