Brandweer oefent met speciale drone boven de Peel

Meijel – Donderdagmiddag oefende de brandweer met een speciaal drone-team boven het Peelgebied bij Meijel.

Doel van de oefening was het testen van de mogelijkheden om eventuele brandhaarden op te sporen, zowel boven- als ondergronds. De drone van de brandweer is namelijk voorzien van een warmtebeeldcamera.

De mogelijkheden van de inzet van drones bij de brandweer zijn oneindig. Zo kunnen de brandweerlieden helpen bij het opsporen, monitoren en bestrijden van branden, het opsporen van chemische stoffen of het vinden van drenkelingen.

Via de landelijke beschikking heeft de brandweer ontheffingen gekregen om dichter op mensenmenigte, boven aaneengesloten bebouwing, industrieobjecten en infrastructuur te kunnen vliegen. En ze mogen – als eerste organisatie in Nederland – buiten het daglichtvenster vliegen.

Een droneteam ’flightcrew’ bestaat uit: gezagvoerder (stuurt het team aan), piloot (bestuurt de drone), sensorbediener (die bedient de sensoren onder de drone) en waarnemer (houdt veiligheid drone en omgeving in de gaten).

Bekijk een video via: https://youtu.be/8tmj5HqHMaE