Een kijkje bij De Kweeckerij; zoveel meer dan een boerderijwinkel

Bij De Kweeckerij aan de Roermondseweg 167 in Weert wapperen de vlaggen vrolijk in de wind. Ze nodigen uit om de oprit op te rijden en de boerderijwinkel van de familie Hoogeveen binnen te stappen. “We willen het eerlijke, maar vooral ook het hele verhaal van ons eten vertellen. Van het zaadje tot het plantje”, lacht Mitchel Hoogeveen (26 jaar), initiator achter deze nieuwe boerderijwinkel.

Kopen bij de boer

De Kweeckerij speelt in op de trend om verse en seizoensgebonden producten bij de boer te halen. Op de plek waar het wordt geteeld. Zo ook bij de familie Hoogeveen. Maar bij hen gaat het verder. Om het totaal plaatje met de focus op educatie en recreatie. Om de beleving. Geen fantasy licht om de producten nog mooier te laten lijken. Maar producten zo van het land. Met soms een vlekje of kronkel. Zoals moeder natuur ze maakt.

Van groei tot bloei

In de ruime winkel vallen bij binnenkomst de houten bakken met groene plantjes op. Sommige blaadjes komen net uit de grond, zoals bij de pas ingezaaide bieslook en andere kruiden. Verderop zijn de sla- en bloemkoolplantjes sterk genoeg om straks buiten in de koude grond te worden gepoot.

In de tuin groeien ze uit tot kwalitatief hoogwaardige gewassen, die vervolgens weer in de winkel worden verkocht. Allemaal zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. “Tegenwoordig zijn we er zo aan gewend om agrarische producten in de supermarkt te kopen, dat we vaak niet meer weten hoe en waar ze worden geteeld. Bij ons zien de klanten met eigen ogen het hele proces van groei tot bloei.”

Herkomst

Op de bordjes bij de producten zie je waar ze vandaan komen. Zo komen de kazen van een melkveehouder uit Nederweert-Eind, de bosbessenjam uit Ospel, honing uit Leveroy en komkommers uit Ell. “In deze regio worden zoveel mooie producten geteeld. Die verdienen een plek in onze winkel.” Regelmatig gaat Mitchel langs bij de boeren, die op een maatschappelijk verantwoorde manier producten telen. “Het is een uitdaging om zoveel mogelijk producten zelf te produceren of lokaal te verkrijgen. Stap voor stap proberen we dat uit te breiden. De Kweeckerij vormt op deze manier een platform voor duurzame boeren om hun producten te laten zien en te verkopen.”

Rustplek

De beleving wordt compleet met een bezoek aan de tuin waar de plantjes uitgroeien tot volwaardige gewassen. In de tuin zijn wandelpaden aangebracht, waar je vrij over kunt lopen. Verderop kun je naar de lammetjes, kalfjes, kuikentjes of paarden kijken. Even de drukte van de stad ontvluchten.”

Ontstaan

In april 2021 is De Kweeckerij opengegaan. Ze is gevestigd in een voormalige champignonkwekerij. “Eigenlijk zijn we twee deuren opgeschoven.” De familie Hoogeveen heeft al dertig jaar een kalverhouderij aan de Roermondseweg.

Jaren geleden hebben ze dat uitgebreid met de verkoop van asperges. “In de regio zijn onze asperges echt een begrip. Goede kwaliteit en mooi van smaak”, lacht Mitchel. Twee jaar geleden kocht de familie de oude champignonkwekerij, twee deuren verder. Bij het vervangen van het dak, begon het bij Mitchel te borrelen. Met z’n horeca-achtergrond en ervaringen bij onder andere escaperooms, zocht hij naar een vorm van beleving. Het werd De Kweeckerij.

“Alles wat ik ooit heb gezien, kan ik hierin samenbrengen.” Maar zijn ambities gaan verder. Zo wil hij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaringen laten opdoen in de tuin. Of ambachten weer tot leven brengen. “Misschien is het ooit mogelijk te laten zien hoe ze vroeger brood bakten of boter maakte. Als het maar in onze filosofie past, terug naar de basis.”


Een bijdrage van Arjanne van Voorst