Koninklijke onderscheidingen in de gemeente Cranendonck

Cranendonck – Op maandag 26 april verraste burgemeester Roland van Kessel drie inwoners van gemeente Cranendonck met een Koninklijke Onderscheiding. Vanwege de coronamaatregelen sprak de burgemeester inwoners buiten bij hun voordeur toe, op 1,5 meter afstand. De versierselen werden opgespeld door een familielid.

Mevrouw Jeanny Broens uit Budel-Dorplein, de heer Toon van Cranenbroek uit Budel en de heer Frans Soers uit Budel-Dorplein ontvingen allen de titel Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Jeanny Broens, Budel-Dorplein

Mevrouw Broens was ruim 30 jaar vrijwilliger bij voetbalvereniging Rood Wit ’67. De ervaring uit haar eerste baan in een bekend café in Budel kwam goed van pas bij de vereniging. Voor de voetbalclub was ze barmedewerker en verzorgde ze de catering van de jeugdkampen. Ook verkocht ze jaarlijks lootjes voor de vereniging. Sinds 2005 is mevrouw Broens actief voor Carnavalsvereniging De Heiknuuters. Ook hier draait ze vele bardiensten en zet ze zich in voor de jaarlijkse collecte. In 2017 werd ze daarvoor onderscheiden met de “Orde van Verdienste”: Een eerbetoon aan iemand die zich op enigerwijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de carnavalsverenging in Dorplein. In 2009 werd Jeanny Broens bestuurslid bij de seniorenvereniging in Budel, waar ze sinds twee jaar secretaris is. Tenslotte is mevrouw Broens vaak te vinden bij de Huiskamer ’t Dorpelke. Ze is daar vrijwilliger en ontvangt als gastvrouw de bezoekers van de huiskamer.

De heer Toon van Cranenbroek, Budel

De heer Van Cranenbroek zette zich al op jonge leeftijd in voor de gemeenschap van Budel. Zo rond zijn 20e levensjaar werd hij voorzitter van de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ). Onder zijn leiding werd het eerste clubhuis gerealiseerd. Na zijn pensioen bij de Douane, werd Van Cranenbroek bestuurslid en later secretaris bij de Heemkundekring Baronie van Cranendonck. Hij zette zich onder andere in voor de werkgroep Monumenten en zorgde voor de restauratie van onder ander het rijksmonument het “Prisonneke” in Budel-Dorplein. Onmisbaar maakte hij zich tijdens de grote organisatie van de driedaagse Brabantse Heemdagen in 2017 toen de Heemkundekring 60 jaar bestond. Naast de Heemkundekring is de heer van Cranenbroek op allerlei vlakken vrijwilliger bij de lokale VVV. Hij droeg bij aan het opzetten van het Smokkelmuseum, is er al jaren gids en conservator en geeft leiding aan het museumteam van het VVV. Tenslotte organiseert hij evenementen en projecten van het VVV. Als liefhebber van oldtimers is hij sinds 2015 voorzitter van de Oldtimervrienden Brabant en medeorganisator van Double Classics in Budel. Hij organiseert mede de bijzondere oldtimerrit voor bewoners van Zorgcentrum Mariënburght. Tenslotte was Van Cranenbroek medeoprichter van Stichting Herdenking Bevrijding Cranendonck en nog steeds actief als vrijwilliger voor deze vereniging.

De heer Frans Soers, Budel-Dorplein

De heer Soers is al jaren, sinds halverwege jaren ’80, actief voor de buurtplatforms Dorplein Uniek en de voorgangers hiervan. Hij was projectontwikkelaar van een unieke insectenmuur, de zonnewijzer en de grondwaterpeilmeter die in Dorplein te vinden zijn. Als groot natuurliefhebber ontwierp hij de insectenmuur en ontwikkelde en maakte mede de grondwaterpeilmeter. Nog steeds is hij actief voor deze projecten, zorgt hij voor het onderhoud en werkt hij aan de verbetering van de huisvesting voor de bijen in de insectenmuur. Recent bedacht hij een oplossing om de kraamkamers voor de bijen op een diervriendelijk manier beter te beschermen. Sinds 2014 is hij bovendien voorzitter van de Commissie Openbare Ruimte van Dorplein Uniek. Verder is Frans Soers ook actief als cicerone (gids) door het historische Dorplein. Tenslotte is hij al 40 jaar actief als hulpsinterklaas voor Stichting Sint Nicolaascomité in zijn dorp.