Nieuw verloskundig spreekuur SJG Weert van start

Zwangeren met een medische indicatie komen in SJG Weert voortaan niet meer alleen bij de gynaecoloog op controle. Vanaf mei draaien ook de verloskundigen van het ziekenhuis spreekuur. Doel hiervan is meer tijd en aandacht voor de zwangere én een eerdere persoonlijke kennismaking met de verloskundige.

Gedurende hun zwangerschap staan vrouwen in principe onder controle bij een eerstelijns verloskundige, buiten het ziekenhuis. Als er aanleiding is voor een medische bevalling, bijvoorbeeld vanwege een pijnstillingswens, complicaties, of een tweelingzwangerschap, dan neemt de gynaecoloog deze controles over. “In SJG Weert vinden we het belangrijk dat de eigen verloskundige in beeld blijft. We doen daarom aan duo-zorg; waar het kan blijf je bij de eigen verloskundige en alleen voor de noodzakelijke controles kom je bij één van ons in het ziekenhuis. Daar voegen we nu een spreekuur van de ziekenhuis-verloskundige, ook wel tweedelijns verloskundige, aan toe”, vertelt gynaecoloog Silke Schaffrath. 

Waardevolle aanvulling

“Als gynaecoloog hebben we niet altijd voldoende tijd voor persoonlijke aandacht, hoe graag we dat ook zouden willen. Dit verloskundig spreekuur is daarom een waardevolle aanvulling. Belangrijk om te vermelden is dat je de gynaecoloog ook blijft zien op bepaalde mijlpalen, zoals bij 12, 20 en 28 weken zwangerschap. Daarnaast kunnen we er elk moment bij geroepen worden indien nodig. Je hoeft dus niet vaker naar het ziekenhuis; we wisselen elkaar af.” Schaffrath heeft eerder positieve ervaringen met het verloskundig spreekuur opgedaan in Maastricht en nam die mee met haar komst in SJG Weert.

Kennismaking met de verloskundige

Tahné Koppen, verloskundige in SJG Weert, vult aan: “Nu komt het voor dat we een zwangere pas met haar bevalling ontmoeten. Je eigen verloskundige heb je natuurlijk al vaak gezien en daar bouw je een band mee op. Soms wordt een ziekenhuisbevalling daarom als minder persoonlijk ervaren. Daar willen we iets aan doen. Dankzij ons spreekuur, onder supervisie van de gynaecoloog, maken we op een eerder moment kennis met degenen die vanwege een medische reden in het ziekenhuis gaan bevallen.”

Bekijk een video via: https://youtu.be/ErTrS235Hs4