Week van de Jonge Mantelzorger

Foto via: MantelzorgNL

Om jonge mantelzorgers te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 t/m 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger.

In Weert en Nederweert vraagt Punt Welzijn speciale aandacht voor deze jongeren. Maar ook jij kunt iets voor hen betekenen. Je kunt bijvoorbeeld de situatie bespreekbaar maken, vragen hoe het met ze gaat of vragen wat ze nodig hebben. Ook kunnen jonge mantelzorgers (met toestemming) aangemeld worden voor onze VIP-acties. Bij aanmelding vóór 7 juni ontvangen ze een leuke cadeaubon.

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is jonge mantelzorger. Zij groeien op met een gezinslid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Denk hierbij aan een broertje met een lichtverstandelijke beperking of een moeder met een depressie. Het opgroeien in deze situatie kan goed gaan en jongeren veel brengen. Ze leren verantwoordelijkheid te nemen en zijn vaak zelfstandiger dan leeftijdsgenoten zonder extra zorgtaken. Maar soms kan het ook lastig voor ze zijn om alle taken te combineren en hebben ze minder tijd voor school of voor eigen hobby’s. Of ze maken zich zorgen over hoe het thuis gaat.

Voor ondersteuning kunnen jonge mantelzorgers terecht bij Punt Welzijn. Ook organiseert Punt Welzijn voor jonge mantelzorgers tot 25 jaar leuke ‘VIP-acties’. Wanneer de jongeren zich hiervoor aanmelden, maken ze iedere twee maanden kans op een leuke verrassing of verwenactiviteit en worden ze op de hoogte gehouden van dingen die voor hen nuttig kunnen zijn.

Speciaal voor de Week van de Jonge Mantelzorger heeft Punt Welzijn ook een actie. Bij aanmelding voor VIP-acties vóór 7 juni ontvangen ze een leuke cadeaubon. Ken jij een jonge mantelzorger? Meld hem of haar vóór 7 juni (met toestemming) aan via www.puntwelzijn.nl. Neem voor meer informatie contact op met Punt Welzijn via 0495-697900 of [email protected].