BankGiro Loterij Open Monumentendag viert diversiteit en inclusie

Algemeen Uitgaan Uitgelicht Weert Reageer 3 min. leestijd

Op 11 en 12 september openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor het publiek tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag. Het landelijke thema van deze 35e editie is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed.

Dit jaar wordt voor het eerst samengewerkt met de Vlaamse Open Monumentendag. Het evenement wordt gezamenlijk geopend op donderdag 9 september in Weert.

Mijn monument is jouw monument

Dit jaar willen de BankGiro Loterij Open Monumentendag en de comités extra stappen zetten op het gebied van inclusie. Dit gebeurt onder meer door specifieke monumenten open te stellen of ruimte te bieden aan ‘andere’ perspectieven die onherroepelijk verbonden zijn aan een monument of plek. Denk aan gebouwen met een religieus, maatschappelijk of politiek karakter of plekken die een rol hebben gespeeld in onze koloniale geschiedenis. Ook is er extra oog voor fysieke inclusie, waaronder rolstoeltoegankelijkheid van monumenten. Deze focus draagt volgens Floor Oudshoorn (programmamanager Nederland Monumentenland) bij aan de ambitie om het cultureel erfgoed voor iedereen toegankelijk te maken: ‘Het feit dat de BankGiro Loterij Open Monumentendag gratis te bezoeken is maakt dat dit evenement in de basis al een zeer toegankelijk evenement is. Met het vertellen van nieuwe of andere verhalen hopen wij dat nog meer mensen zich betrokken en welkom voelen in een van de duizenden monumenten.’

Naar verwachting zullen ruim 5.000 monumenten hun deuren openen. Op www.openmonumentendag.nl staat een eerste overzicht van deelnemende monumenten. De komende periode zullen er steeds meer nieuwe monumenten en activiteiten worden toegevoegd. Mede door de coronamaatregelen is reserveren voor een bezoek aan het merendeel van de monumenten noodzakelijk. Dit kan gratis via www.openmonumentendag.nl 

Samenwerking Vlaamse Open Monumentendag

De boodschap inclusie wordt uitgedragen door letterlijk grenzen te passeren en samen te werken met de Vlaamse Open Monumentendag organisatie Herita. Op donderdag 9 september wordt in Weert het startsein gegeven voor de 35e Open Monumentendag. Tijdens het programma worden ook activiteiten in de aangrenzende Belgische gemeente Bocholt georganiseerd. Weert en Bocholt verbinden Nederland en België door de ligging aan de grens. Op de feestelijke opening zijn gasten uit Nederland en België uitgenodigd, uiteraard met inachtneming van de dan geldende maatregelen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie