Inzet stewards op station Maarheeze voor extra service en toezicht

Maarheeze – De gemeente Cranendonck gaat op het perron en de parkeerplaats van het NS-station van Maarheeze herkenbare stewards inzetten. Naast het verlenen van een beperkte service zorgen deze stewards voor extra toezicht.

De eerste steward start vandaag. De bedoeling is om hier eerste ervaringen mee op te doen en het aantal stewards geleidelijk uit te breiden. Het streven is dat er uiteindelijk elke dag een steward aanwezig is.

Aanleiding

Om te komen tot extra toezicht is het idee ontstaan om stewards in te zetten die voor extra ogen en oren op het perron en de parkeerplaats zorgen. Bovendien kunnen zij snel met de juiste instanties contact opnemen als het nodig is.

Taken

De steward heeft een functie van gastheer en gastvrouw. Zij kunnen o.a. een helpende hand uitsteken bijvoorbeeld als iemand met een kinderwagen de trein in of uit wil. Ook kunnen zij personen aanspreken en het gevoel van veiligheid vergroten. Bij ongeregeldheden en bijzondere situaties kunnen zij snel hulp van buitenaf inroepen o.a. van politie, boa’s, gemeente, NS en de beveiliging van het azc. De stewards worden geworven uit de doelgroep arbeidsparticipatie. Bij de selectie wordt er rekening mee gehouden dat zij in meerdere talen kunnen communiceren, naast het Nederlands en het Engels, ook in het Arabisch.

Pool

Om snel van start te kunnen, begint de eerste steward op woensdag 2 juni. Intussen loopt de werving naar meerdere personen. De gemeente zoekt onder andere in de groep statushouders, dus mensen van elders die in Nederland mogen blijven. Het streven is om minimaal zes personen aan te trekken om een pool te kunnen vormen en minimaal elke dag tussen 12:00 en 20:00 uur een steward in te kunnen zetten.

Onveilig gevoel of overlast in de trein

De stewards hebben geen rol in trein en bus. Wel kunnen ze de reizigers wijzen op het specialetelefoonnummer 06-3181318 dat de NS beschikbaar heeft waar treinreizigers via een whatsapp of sms melding kunnen doen van een onveilig gevoel of overlast in NS-treinen. Reizigers staan dan in direct contact met de NS-meldkamer, die per situatie zal inschatten welke opvolging nodig is.

Meer weten?

De stewards werken onder begeleiding van en samen met de boa’s van de gemeente Cranendonck. Heb je vragen hierover, dan kun je contact opnemen met de coördinator toezicht en handhaving Patrick Kuckelkorn via 0495-431100. Ook kun je bellen met Ton Lemmen, Inwonerscontact azc van de gemeente Cranendonck, tel, 06-57707469.