Meerderheid raad wijst bouwplan woning Houtelingsweg af

1 reactie

Niet alleen tussen, maar ook binnen de verschillende partijen was er op 2 juni, tijdens de gemeenteraadsvergadering in Weert, verdeeldheid over het raadsvoorstel om in het kader van ruimte-voor-ruimte een woning te bouwen op Houtelingsweg 2a in Weert.

Het CDA, DUS Weert, Fractie Duijsters en de PvdA dienden een amendement in tegen het bouwen van een ruimte-voor-ruimte woning aan de Houtelingsweg 2a. Bij dit amendement hoorde een raadsbesluit, waarmee alvast werd voorgesorteerd op een gang naar de Raad van State.

De VVD noemde het bouwen van de woning een kwaliteitsverbetering voor de omgeving en ontpopte zich als partij voor natuur-natuur-natuur. Thomas van Gemert (VVD): “Wij zijn niet alleen de partij van vroem-vroem-vroem, maar zien hier ook mogelijkheden voor gebiedsverbeteringen door bosherstel op de locatie en natuurcompensatie elders in Weert.” Voor D66 waren dat ook de redenen om positief tegenover de ruimte-voor-ruimtewoning te staan.

Volgens de provincie Limburg is er aan de Houtelingsweg sprake van een cluster woningen en voldoet ze mede daardoor aan de voorwaarden voor  een ruimte-voor-ruimte woning. Tijdens het debat werd daar verschillend over gedacht. “Wij zien de Houtelingsweg als een buffer tussen het bebouwde gebied van het Bungalowpark en het achtergelegen natuurgebied van De IJzeren Man”, aldus Peter Mols (CDA). Voor DUS Weert zijn de waarde van de natuur en het landschap zwaarder dan het bouwen van een woning. “Je bouwt op een plek waar je normaal gesproken ook geen woning zou bouwen,” merkte Conny Beenders (DUS Weert) op. Leon Heuvelmans (PvdA) maakte de vergelijking met de stadsboerderij. “Het gaat nu niet om het behoud van een gebouw, maar van een gebied. Met het bouwen van een woning tast je het groene gezicht aan de rechterkant van de weg aan.” Henk van de Loo (Weert Lokaal) gaf aan dat de meningen in zijn partij verdeeld waren. “We hebben lang over het bestemmingsplan gediscussieerd en zijn daar niet eenduidig uitgekomen.”

Een meerderheid van de gemeenteraadsleden steunde het ingediende amendement. Bij het stemmen over het geamendeerde voorstel bleek dat een ruime meerderheid niet akkoord gaat met het bouwen van een ruimte-voor-ruimte woning op de Houtelingsweg 2a in Weert.

Wat is de ruimte-voor-ruimte regeling?
De Ruimte voor Ruimte regeling is een beleidsregel van de provincie. Met deze regeling is het mogelijk om in ruil voor de sloop van (agrarische) bebouwing een nieuwe woning te ontwikkelen. Het doel van de Ruimte voor Ruimte regeling is kwaliteitsverbetering van het landschap.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie