Grote brand in bedrijfspand Parallelweg

Update 10.42u – De hulpdiensten zijn woensdagochtend massaal gealarmeerd voor een brand in een gebouw aan de Parallelweg.

De brand kwam rond 5.41 uur binnen als ‘brandgerucht’ nadat er in de omgeving van de Houtstraat rook was waargenomen. De brandweer ging op verkenning uit en kwam uit bij een bedrijfsgebouw op de hoek van de Parallelweg / Straevenweg en Molenveldstraat. In het pand is een bedrijf gevestigd dat zich bezig houdt met verlichting.

Toen de brandweer het pand binnen ging bleek er inderdaad brand te zijn. Er werd meteen opgeschaald zodat er meerdere blusvoertuigen naar de brand kwamen. De brand werd steeds heviger en intussen is er opgeschaald naar het zogeheten GRIP 1.

De brandweer is met meerdere voertuigen de brand aan het bestrijden en deze is nog niet onder controle. Niemand is gewond geraakt.

Update 06.45: De brandweer kan niet meer naar binnen omdat het binnen te heet is geworden. Daardoor kan het pand gaan bezwijken. Men probeert met man en macht de brand van buitenaf te bestrijden. Er is sprake van veel rookontwikkeling. Heb je last van de rook, sluit dan ramen en deuren en zet ventilatie uit.

Update 6.52: De brandweer van Heythuysen, Meijel, Nederweert, Stramproy en Ittervoort zijn opgeroepen voor bijstand.

Update 8.05: De brandweer houdt het pand dicht in de hoop dat de brand uitgaat omdat er geen zuurstof bij komt. Er is ook een watertransportsysteem (ook wel Groot Watertransport genoemd) aangelegd. Mochten er alsnog vlammen uitslaan kan men snel blussen. De brandweer hoopt de kantoren aan de Straevenweg te kunnen besparen van de brand.

Update 9.47: De poorten van het pand zijn weer geopend. De situatie is dermate onder controle dat de brandweer weer naar binnen kan om de brand te doven.

Update 10.42: De brand is niet uitslaand geworden. Het sein ‘brand meester’ is gegeven en de brandweer is bezig met nabluswerkzaamheden. De eerste melding kwam van een machinist van een trein. Ook een andere voorbijganger had alarm geslagen. Ze hadden rookontwikkeling waargenomen.

Het gebouw bestaat uit twee brandcompartimenten, wat wil zeggen dat een brandscheiding in het gebouw aanwezig is wat de brand en rook enige tijd dient tegen te houden. In het gedeelte van het gebouw waar de brand was, heeft de brandweer in eerste instantie een poging gedaan om de brand van binnenuit te bestrijden. Om reden van eigen veiligheid, en omdat de temperatuur te hoog was en de indeling van het gebouw niet direct helder was heeft de brandweer voor een andere tactiek gekozen, dan het blussen van de brand.

Omdat het een goed geïsoleerd gebouw betrof heeft de brandweer alle ramen en deuren van het gebouw gesloten te houden in de hoop dat door zuurstofgebrek de brand vanzelf uit ging. Uiteindelijk is deze nieuwe inzet tactiek gelukt.

Omstreeks 10.00 uur heeft de brandweer de deuren van het gebouw geopend , en nabluswerkzaamheden verricht. Het gebouw heeft behoorlijk wat rook,- en waterschade opgelopen. De eigenaar heeft al contact met de verzekeringsmaatschappij, en de oorzaak van de brand is momenteel nog niet bekend.

Bekijk een video via: https://youtu.be/dcyTJtMMCiw