“Het is mooi om zo van betekenis voor iemand te zijn”

Foto: Mantelzorg NL

Punt Welzijn ondersteunt mensen die zorgen voor iemand in hun omgeving, bijvoorbeeld een partner, ouder, kind, buurvrouw of vriend. Als je zorgt voor een ander is het belangrijk om ook tijd voor jezelf te houden. Een vrijwillig maatje kan de zorg even uit handen nemen. Hierdoor hebben mantelzorgers even tijd voor zichzelf, terwijl ze weten dat hun naaste in goede handen is. Punt Welzijn is op zoek naar maatjes.

Maatje worden

Om mantelzorgers te ontlasten kun je je bij Punt Welzijn inzetten als respijt- of dementiemaatje. Als respijtmaatje vervang je de mantelzorger, die dan even op adem kan komen en tijd voor zichzelf kan nemen. Deze koppeling is voor de duur van ongeveer een half jaar. Als dementiemaatje bied je gezelschap aan de persoon met dementie. In samenwerking met de casemanagers dementie wordt er een passende koppeling gemaakt. Je kunt dan voor langere tijd worden ingezet om de mantelzorger van zijn taken te ontlasten. Ook kun je een cursus volgen over dementie, zodat je goed toegerust bent op je vrijwilligerswerk.  

Nellie Vossen uit Nederweert is sinds vorig jaar gestart als dementiemaatje bij Punt Welzijn en deelt haar ervaring: “Iedere woensdagmiddag breng ik een bezoek aan een 80-jarige vrouw en we bekijken dan samen wat we gaan doen. Ik ga met haar bijvoorbeeld een rondje wandelen, kaarten of samen naar een afspraak. Ik merk dat zij erg blij is met mijn komst en mijn bezoek enorm waardeert. Het is mooi om zo van betekenis voor iemand te zijn en dat zorgt ervoor dat ik het heerlijk vind om te doen. Ik help er iemand anders mee en voor mezelf is het ook heel fijn, ik krijg er energie van.”

Als respijt- of dementiemaatje breng je 1 keer per week of per 2 weken een bezoek aan een deelnemer die zorg nodig heeft. Je hebt voornamelijk 1 op 1 contact en samen met de mantelzorger en deelnemer wordt bekeken welke activiteit er ondernomen kan worden. Er worden geen verzorgende, huishoudelijke of administratieve werkzaamheden van je verwacht. Gemiddeld kost het je een paar uurtjes in de week, maar er wordt gekeken naar wat er voor jou mogelijk is.

Aanmelden

Bij aanmelding word je ingeschreven als vrijwilliger van Punt Welzijn. Dit betekent onder andere dat je in aanmerking komt voor cursussen, informatiebijeenkomsten en ondersteuning. Twee keer per jaar wordt er een gezellige en informatieve activiteit voor de vrijwilligers georganiseerd. Daarnaast heeft Punt Welzijn voor alle vrijwilligers een WA- en ongevallenverzekering afgesloten.

Wil jij je graag inzetten om mantelzorgers in de gemeente Weert of Nederweert wat te verlichten? Meld je dan nu aan als respijt- of dementiemaatje. Meer informatie en aanmelden kan door contact op te nemen met Punt Welzijn via 0495-697900 of [email protected].