Open dag nieuwe Klimaattuin bij Natuur- en Milieucentrum

Op zondagmiddag 18 juli a.s. van 13.00 tot 17.00 uur organiseert het Natuur- en Milieucentrum
De IJzeren Man de Open Dag Klimaattuin.

De Klimaattuin bestaat uit een speel-leergedeelte en plas-drasvijver. Het is gerealiseerd dankzij bijdrages van de gemeente Weert, gemeente Nederweert, Grenspark-Kempen-Broek, Waterklaar, Centrale Zandwinning en Samenfonds 0495 en de grote inzet van vrijwilligers. Het doel van deze Klimaattuin is om te ervaren welke gevolgen de klimaatverandering heeft en wat jezelf kunt doen om de negatieve gevolgen hiervan zoveel mogelijk te beperken.

In de tuin van het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man zijn allerlei klimaatproefjes voor volwassenen en kinderen. Daarnaast kun je met watergidsen van Waterschap Limburg gaan wandelen in het IJzeren Man gebied. Tijdens de wandeling zie je hoe de waterhuishouding van dit gebied er uitziet.

Water pompen

In de klimaattuin kun je zelf water pompen. Dit water stuur je naar een waterstroombak met eendjes of naar een sluizensysteem met bootjes. Je bepaalt zelf de snelheid. Ook kun je testen hoe snel het water door de verschillende zandsoorten stroomt. Verder ontdek je met een waterrad, een waterlift en de octopus dat water een duurzame en krachtige energiebron is.

Met waterdiertjes scheppen kun je ontdekken of het water in de vijver en ringsloot schoon is. Verder zijn er allerlei proefjes met weerinstrumenten en onderzoek je de invloed van het klimaat op de bomen en de bodem. Ook kun je de hoogte van het water in de grond meten en ideeën opdoen om het regenwater zoveel mogelijk op te vangen in je eigen tuin en zijn er voorbeelden van klimaatbestendige beplanting en bestrating.

Gratis, maar wel even aanmelden

Kortom een veelheid aan interessante, leuke en leerzame activiteiten. Alle activiteiten zijn gratis. Graag van te voren via de website www.nmcweert.nl aanmelden. In verband met corona werken ze met tijdblokken.