Illegale zaagploeg gestoord tijdens omzagen monumentale beuk

Onbekenden hebben afgelopen zondagavond een poging gedaan om een monumentale bruine beuk om te zagen. Het gaat om de beeldbepalende bruine beuk (Fagus sylvatica) tussen de Roermondseweg en Moesdijk (naast het pand van Car Glass).

Toen buurtbewoners gingen kijken sloegen de daders op de vlucht. De boom is voor 2/3 deel ingezaagd en daardoor flink gehavend. De vrees bestaat dat de monumentale boom de zaagactie niet zal overleven. Volgens de Weerter bomenkaart is de boom rond 1850 – 1860 geplant.

Volgens getuigen betrof het een professionele zaagploeg. Er is een rechte zaagsnede aangebracht met een diameter van circa 30 centimeter. Inmiddels is de gemeente Weert in kennis gesteld. Er is tevens aangifte gedaan bij de politie.

Eerdere kap voorkomen

Op de Weerter bomenkaart staat vermeld dat er ooit eerder plannen waren om de boom te kappen. Stichting Groen Weert en de Wijkraad Leuken dienden toen een bezwaarschrift in waardoor de kap werd voorkomen.

De gemeente had vervolgens de stedenbouwkundige invulling van het gebied gewijzigd waardoor de boom behouden kon blijven.