Stadsgidsen starten rondleidingen op de voorburcht van kasteel

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 2 min. leestijd

De Weerter stadsgidsen gaan vanaf zaterdag 10 juli rondleidingen verzorgen op het terrein  van de voorburcht van het Van Horne Kasteel de ‘Nijenborgh’ op de Biest.

In de periode tot aan de bouwvakvakantie (9 augustus), tijdens drie middagen in de week (zaterdag of zondag, woensdag en de vrijdag), is er gelegenheid om de opgravingen vanaf een hoge info-container te bekijken. Ook bestaat de mogelijkheid om een aantal vondsten te bewonderen.

Vanwege de archeologische werkzaamheden en de beperkte ruimte op het terrein is het maximale aantal deelnemers gesteld op 20. De bezichtiging is gratis.

Over de opgravingen

De opgravingen op het terrein van de voorburcht (tot voor kort houthandel Scheijmans) zijn gestart op 21 juni, tegelijkertijd met de saneringswerkzaamheden door de firma Bloem.

Een team van archeologen en bouwhistorici doen onderzoek naar de bouw, vorm en lange gebruiksperiode van de voorburcht van het kasteel, dat rond het midden van de vijftiende eeuw is gebouwd en in 1702 is verwoest.

Hierbij wordt met name onderzoek gedaan naar het vroegere muurwerk en de hoektorens, de inmiddels verdwenen gracht (met brug) die tussen de hoofdburcht en voorburcht heeft gelegen. Ook onderzoek naar de inrichting en het gebruik van de voorburcht vormt een belangrijk onderdeel van het onderzoek. De opgravingen vinden in juli en augustus plaats.

Voor informatie over de activiteiten rond de opgravingen, zie:  https://vimeo.com/566608380

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie