Bezoek Museum W en ridderkamp tijdens Open Monumentendag

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 10 min. leestijd
Ridderkamp in 2018 - Fotograaf Theo Van de Winkel

In het weekend van zaterdag 11 en zondag 12 september vindt de jaarlijkse VriendenLoterij Open Monumentendag weer plaats. Overal waar de witgele vlag van de Open Monumentendag wappert, kun je gratis een kijkje nemen in een monument of deelnemen aan een activiteit.

Het landelijke thema van de 35e Open Monumentendag is dit jaar ‘Mijn monument is jouw monument’ of op zijn goed Wieërts: ‘Miên monumênt és eur monumênt’. Met dit thema stellen ze gastvrijheid en inclusiviteit centraal. In Weert zijn op beide dagen meer dan dertig gemeentelijke en rijksmonumenten te bezoeken. Bovendien kun je nog deelnemen aan tien activiteiten.

Ook de gemeente Bocholt (België) toont haar cultureel erfgoed. De grensoverschrijdende samenwerking met de gemeente Bocholt en de Vlaamse stichting voor erfgoed Herita, vindt voor het eerst plaats. Het volledige programma vind je op www.weert.nl/openmonumentendag en www.erfgoedhuisweert.nl. Controleer of reserveren nodig is.

Weert geeft startschot

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opent donderdag 9 september in Weert de VriendenLoterij Open Monumentendag 2021 in besloten gezelschap. Een mooie kans om het erfgoed van Weert breed onder de aandacht te brengen. Professor Van Vollenhoven geeft samen met de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed het startsein aan de deelnemende monumenten om op zaterdag 11 en/of zondag 12 september gratis hun deuren te openen voor publiek. Ruim drieduizend monumenten doen hieraan mee.

Publiek kiest openingslied

De 35e editie van Open Monumentendag wordt letterlijk ingeluid. Op zaterdag 11 september klinkt vanaf 10 uur het openingslied uit heel veel torens door heel het land. Welk lied dan te horen is, blijft nog even een verrassing. Tot en met 8 september kan het publiek via een online poll op www.openmonumentendag.nl stemmen op een van de drie geselecteerde nummers. Dit zijn What a wonderful world van Louis Armstrong, Iedereen is van de wereld van The Scene en Alle kleuren van de regenboog van K3. Deze songs sluiten aan op het thema inclusie. 

Tijdens de officiële opening wordt het winnende lied bekendgemaakt. Stadsbeiaardier Frank Steijns speelt dan samen met zijn Vlaamse collega Luc Rombouts, het openingslied op de beiaard in de St. Martinustoren.

Monumenten in Weert

Op zaterdag 11 en zondag 12 september staan ruim 30 Weerter monumenten voor iedereen open; ze verwelkomen graag mensen met een andere culturele achtergrond. Het delen van verhalen draagt immers bij tot wederzijds begrip.

Bijzondere aandacht is er voor de praktische toegang tot de monumenten, onder andere voor mensen die aangewezen zijn op een rolstoel. In het programmaboekje is duidelijk aangegeven welke monumenten goed toegankelijk zijn. Waar bijvoorbeeld bij een molen of kerktoren de verdieping niet te bereiken is, zijn audiovisuele presentaties gemaakt.

Speciaal voor de Open Monumentendag is het mogelijk een voorproefje te beleven van Museum W (ingang aan de Meikoel). Na een periode van bijna 2 jaar met een ingrijpende verbouwing en herinrichting opent het museum even haar deuren voor het publiek. De zalen zijn echter nog niet te bezichtigen.

Aan de overkant van het museum wacht een top 100 monument op jouw bezoek, de St. Martinuskerk. Met de nieuwe digitale gids maak je kennis met alle verhalen over de kerk en haar kunstwerken. Verder is het de moeite waard om de trappen van de St. Martinustoren te beklimmen en van het weidse uitzicht te genieten. Onderweg kom je de nieuwe expositieruimte van de beiaard tegen.

Vanuit de tuin van het Birgittinessenklooster aan de Maasstraat is het carillonconcert goed te horen met prachtig uitzicht op de St. Martinuskerk. Meer muziek is te beluisteren in de Bethelkerk (Maaspoort) en St. Josephkerk (Keent). Je bent ook van harte welkom om een kijkje te nemen in de Turkse Osman Gazi moskee in de wijk Fatima. Aan de overzijde ligt het Fatima Huis waar je op zondag kennis kan maken met de Eritrese Christengemeenschap.

Kasteel Nijenborgh

Wil je meer zien van het verleden van kasteel Nijenborgh? Nu heb je de kans om de recente opgravingen op de voorburcht en de schootsvelden van het voormalige kasteel te bezoeken. Deze voor Weert belangrijke plek is nauw verbonden met de graven Van Horne en de nationale geschiedenis. Vlak achter de toegangspoort van de voorburcht zijn de resten te zien van de – tot nu toe onbekende – voorganger van deze poort. Ook zichtbaar zijn de resten van de muur rond de voorburcht en een ronde hoektoren. Deze geeft aan dat de gracht tussen voor- en hoofdburcht veel breder was dan gedacht.

Molens

Vele molens openen hun poorten zoals de Wilhelmus-Hubertusmolen bij de stadsbrug, de St. Annamolen in Tungelroy, en Nijverheid en St. Jansmolen in Stramproy. In de Broekmolen (Stramproy) zijn demonstraties malen, builen (tarwebloem zeven zoals in vroeger tijden) en brood bakken.

De St. Annamolen van Keent brengt dit jaar de gastvrijheid die het thema uitstraalt, nadrukkelijk in de praktijk. Dat doen ze met rondleidingen (ook in het Turks en Marokkaans), een speciale voeltafel voor mensen met een visuele beperking, voorbeeldlessen ‘Junior Molenaar’ voor jongeren en tal van andere activiteiten. En het hele proces van draaien en malen is via de webcam vanaf de begane grond te volgen.

Monumenten in Bocholt en omgeving

Ook de gemeente Bocholt toont graag haar erfgoed. Weertenaren hebben al eeuwenlang contact met de buren over de grens. Aan het eind van de dertiende eeuw is er al een contract over de toevoer van water vanuit Bocholt. De heer van Weert heeft het water uit de Bocholterbeek nodig voor de bescherming van de ‘Aldenborgh’. En later voor de gracht rond de nieuwe burcht, de ‘Nijenborgh’ en de grachten rond de Weerter binnenstad. Op zondagmiddag is er een extra informatiepunt Bocholterbeek bij de grensovergang Bocholterweg. Bezoek de Bocholter Graven of ontdek in de kerk van Bocholt waarom Bocholtenaren bekend staan als de Torenkruiers.

Het MolenNetwerk Kempen~Broek organiseert de 4e Grenzeloze Molendag. Dit jaar zijn de molens open onder het motto: ‘mijn, jouw, ónze molen’. Windmolens en watermolens uit de Belgische gemeenten Maaseik, Kinrooi, Bree, Bocholt, Pelt en Hamont en de Nederlandse gemeenten Cranendonck, Nederweert, Weert en Leudal openen de poorten van hun monumenten. Kijk voor het programma per molen en de (thematische) fiets- of autoroutes op www.openmonumentendag.nl.

Activiteiten

Kies uit een tiental activiteiten en ontdek de geschiedenis van de stad Weert en haar monumenten. Inspecteer zaterdag samen met het gilde van Wieërter Stadsschötte Ste. Catherina de kanonnen bij de voormalige stadspoorten. Of bezoek de expositie van GRAAN naar KRAAN over de vele brouwerijen en cafés van Weert en Stramproy.

Geniet van een rondwandeling of een fietstocht samen met de Weertere stadsgidsen of volg op eigen gelegenheid de speciale wandel- en fietsroutes, bijvoorbeeld langs de Bocholterbeek. Of wandel onder leiding van een deskundige gids het ommetje Romeinse brug. Meer zin in een quiz? Je kan corona-proof thuis of al wandelend langs de monumenten uw kennis over het Weerter erfgoed testen.

Programma voor jeugd

Op zaterdag en zondag kunnen ook kinderen genieten van het ridderkamp van Rin ende Maes. Naast de Paterskerk is een middeleeuws kampement ingericht. Daar brengen de ridders en ambachtslieden de tijd van de graven tot leven, met activiteiten zoals een smederij, ridders te paard, middeleeuws koken, boogschieten en harnassen passen. Ridder Van Horne zal op zijn prachtig uitgedoste paard regelmatig zijn voormalige eigendom inspecteren.
En er is een kleurplaat van de ridder van Horne. Voor elke ingeleverde kleurplaat ligt bij het informatiepunt een kleine attentie.

Informatie(boekje)

Alle informatie en de openingstijden van de Weerter Open Monumentendag vind je in het programmaboekje. Dit boekje kun je gratis afhalen bij het informatiepunt tussen 10.00 en 17.00 uur. Zaterdag 11 september is dit voor het Museum W (Markt 7) en zondag 12 september bij de Paterskerk (Biest 43). De monumenten en activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Het volledige programma vind je ook op www.weert.nl/openmonumentendag en www.erfgoedhuisweert.nl (controleer of aanmelden nodig is!). Volg Open Monumentendag Weert voor de laatste nieuwtjes op Facebook en Twitter.

Houd er rekening mee dat niet alle monumenten beide dagen opengesteld zijn. Het kan zijn dat openstellingen of activiteiten op het laatste moment wijzigen. De coronaregels kunnen in België en Nederland verschillend zijn. Respecteer de plaatselijk geldende corona-regels en geef elkaar de ruimte. Volg de aanwijzingen van de vrijwilligers op. Dan kan iedereen genieten van het cultureel erfgoed.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie