In 2020 telde NS-station Weert de helft minder treinreizigers

Traditioneel maakt NS in de zomerperiode de in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde werkdag. Voor 2020 geldt dat de impact van corona op de reizigersaantallen enorm is.

De NS spreekt daarom dit jaar niet van stijgers, maar vooral van sterkste dalers en minst sterke dalers. Het beeld op stationsniveau komt overeen met het landelijke beeld. Er zijn in heel Nederland geen toenames ten opzichte van 2019.

In 2020 werden in Weert per dag gemiddeld 3.703 in- en uitstappers geregistreerd. Dat is een daling van 53% ten opzichte van 2019 (toen 7.953). Bij het NS-station in Maarheeze werden per dag 686 in- en uitstappers geregistreerd. Dat is een daling van 54% ten opzichte van 2019 (toen 1.481). Het landelijk gemiddelde lag op een daling van 56%.

Landelijk beeld

De grootste afnames zag de NS in de spits. Januari en februari lagen nog iets boven het niveau van 2019. De beperkende maatregelen en adviezen, waaronder 1,5 meter afstand en het thuiswerken, beïnvloeden het reisgedrag en het treingebruik. In periodes met een strenge lockdown bleven treinen met een aangepaste dienstregeling rijden, maar waren de reizigersaantallen minder dan 15% van het niveau van 2019.

Ondertussen zien ze bij de NS het aantal reizigers weer toenemen. Begin juli verwelkomden ze alweer meer dan de helft van de reizigers terug in de trein, de teller stond op 53%.