Urnenveldwandeling met Weerter stadsgidsen

De traditionele jaarlijkse open ‘urnenveldwandeling’ van de Weerter stadsgidsen vindt deze maand plaats op zondag 8 augustus, aanvang 14.00 uur. Het urnenveld op de Boshoverheide, aan de rand van Weert, is het grootste van Noordwest-Europa.

Hier werden tussen 1050 en 400 jaar v. Chr. (Brons-IJzertijd) duizenden overledenen gecremeerd, de as in urnen gedaan en begraven in grafheuvels.

Waarom ligt dat urnenveld hier? Hoe ziet zo’n grafheuvel eruit? Met welke rituelen werd de crematie en begraving omgeven? Waar kwamen die vroege bewoners vandaan en waarom verdwenen ze weer? Hoe is dit unieke gebied ontdekt en hoe worden de grafheuvels nu beschermd? Dat zijn allemaal vragen die tijdens de wandeling aan bod komen.

Maar ook de IJzeren Rijn (het zgn. Buulder Lienke…) komt langs, een spoorlijn die dwars door het gebied loopt. Er is ook aandacht voor de aanleg van het vroegere Tranchee en uiteraard voor de veranderingen in dit dynamische stuiflandschap en de invloed op de natuur door de zinkfabriek van Dorplein.

Volgens begeleidend stadgids en sociaal-geograaf Harrie Mennen wordt het ‘een wandeling door een prachtig gebied op zoek naar de sporen van onze vroege voorouders…’.

Coronaproof

Belangrijk: Voor en tijdens de wandeling zijn de actuele coronamaatregelen van toepassing. Dat wil zeggen: 1,5 meter afstand houden van personen die niet tot het huishouden behoren. Tijdens deze wandeling worden zgn. headsets gebruikt. Dit maakt het voor deelnemers makkelijker om 1,5 meter afstand te houden en toch duidelijk te horen wat de gids te vertellen heeft.

  • Aanvang 14.00 uur, tot ca. 15.30 uur.
  • Aanmelden: [email protected] (zie ook www.stadsgidsenweert.nl)
  • Maximaal 20 personen
  • De route is ongeveer 1,5 km. lang en de paden zijn rolstoeltoegankelijk.
  • Vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Trancheeweg.
  • Kosten € 3,- p.p. (kinderen tot 12 jaar gratis).